We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Обединяваща се Европа в защита на македонските българи

2 1 1
09.08.2021

В поредица от публикации „Труд“ разказва за малкоизвестни или неизвестни факти от борбите на македонските българи през периода 1944-1991 г.

Още през 1954 година въпросът е поставен на европейски форум

Четвъртият конгрес на Федерацията на европейските националности приема специална резолюция за Македония

Eдна от основните задачи на идеята за обединена Европа след края на Втората световна война е да преодолее традиционното противопоставяне между някои държави на стария континент и да даде тласък на неговото икономическо и политическо развитие. Като част от този проект е и създаването на 20 ноември 1949 г. на Федералния съюз на европейските националности (ФСЕН), защитаващ и редица национални малцинства и етнически и регионални групи в Европа. Той работи в тясно сътрудничество с ООН и Европейския съвет в Страсбург, първообраз на сегашния ЕС.

Македонското освободително движение с интерес следи процеса на европейското обединение и приема със задоволство думите на тогавашния германски външен министър фон Брентано, че „политическата система на Източна Европа трябва да се основава върху началата на националната независимост, суверенитет и премахване на всяко империалистическо подчиняване на малките страни“. По този повод последователите на Иван Михайлов заявяват, че „Югославия се намира в Източна Европа, не само географски, но и с оглед на нейния режим. Тя е била от създаването и до днес най-отричаната държава от самите живущи в нея народности и следователно правото на самоопределение преди всичко трябва да се гарантира на тях“.

Асен Аврамов

През май 1954 г. Федералният съюз на европейските националности съобщава за установен контакт с бежанци от Македония, членуващи в Македонските патриотични организации. Малко по-късно те решават да упълномощят Асен Аврамов и Асен Левков, близки сподвижници на Иван Михайлов, да ги представляват пред ФСЕН. Двамата заминават за германския град Мюнстер, Вестфалия, където от 21 до 23 май се провежда четвъртият........

© Труд


Get it on Google Play