We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Двама президенти на САЩ са против Тито, поробил Македония

2 0 0
26.07.2021

В поредица от публикации „Труд“ разказва за малкоизвестни или неизвестни факти от борбите на македонските българи през периода 1944 - 1991 г.

„Крисчън сайънс монитор“ през 1962 г.: „Държавният департамент приема съществуването на македонски малцинствен проблем - нещо, за което България от години наред претендира“

През 1964 година македонски българи се срещат с президента на САЩ Линдън Джонсън

Избраният през 1961 г. президент на САЩ Джон Кенеди е един от най-харизматичните американци. В неговата дейност мирът и демокрацията са неразривно свързани. Поради тази причина със специален указ обявява дните между 16 и 23 юли 1961 г. за седмица на поробените народи. Една от основните прояви е предвидена да се проведе в град Бъфало.

Този нов момент в американската политика е оценен от македонобългарската емиграция в САЩ като възможност да се популяризира истината по македонския въпрос. Структурата на Македонските патриотични организации (МПО) в Лакавана се свързва с кмета на Бъфало Франк Седита и изразява желание да представлява Македония. Представените аргументи са изключително убедителни, поради което е издадено нареждане пред градската община, наред със знамената на други поробени страни, да се вее червено-черното знаме на ВМРО и МПО. При провеждането на парада се включват всички македонски българи в района, а знамето на поробена Македония е носено от Ангел Безев.

На състоялия след месец и половина в Кливлънд 40-ти конгрес на МПО е приета декларация, в която за територията на днешната Северна Македония се казва: „Онзи дял от Македония покрай Вардара, който Белград обсеби преди повече от 40 години, днес е подложен на двоен гнет - политически и духовен - крайната цел на който е, както беше и през време на кралската диктатура, да се обезличи националното съзнание на македонските българи, да се фалшифицира хилядолетната му културна история, да се забрави, че там въобще са........

© Труд


Get it on Google Play