We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Неизвестните нови борби на Македония: Превзетата театрална сцена в Белгия

1 0 0
19.07.2021

През 50-те години от Югославия започват масови бягства, а проблемът достига дори до ООН

Дейността на дружество „Тодор Александров“ тревожи белградския диктатор Тито

Страданията и борбите на македонските българи след 1945 г. продължават да бъдат бяло петно в народностното ни познание. Причините за това се коренят както в грешки на българската държавна политика, така и в международната конюнктура. До 1948 г. в България не се дава никаква гласност на тези факти, въпреки че те стават достояние на управляващите. След това поради разрива на Тито със Сталин, демократичният Запад е склонен да си затваря очите за извършваните престъпления в Югославия. Едва след сближаването между Белград и Москва след 1954 г. и особено след уверението, че югославският диктатор Тито остава в комунистическия лагер, се обръща по-голямо внимание на проблема за състоянието на правата на човека в Югославия. За сметка на това СССР притиска България да мълчи. В поредица от публикации „Труд“ ще разкаже за тези малкоизвестни или неизвестни факти от борбите на македонските българи.

През 50-те години от Югославия започват масови бягства, а проблемът достига дори до ООН. Една група от 300 младежи бежанци главно от Вардарска Македония - Преспанско, Битолско, Прилепско, Струмишко и Охридско, след дълъг престой в гръцки лагери, пристигат през март 1957 г. в Белгия под егидата на ООН. Повечето от тях вече са минали през югославските затвори, където са влезли в контакт с осъдени дейци, някои от които първоборци на освободителното движение на македонските българи.

Попадайки на свобода в Белгия, едно от първите им действия е да потърсят контакти с действащия в емиграция Иван Михайлов, член на последния ЦК на автентичната ВМРО, а също така с организираното македонско освободително движение в САЩ и Канада. Създава се инициативен комитет начело с Иван Донков, който под прякото ръководство на Асен Аврамов - един от най-близките съратници на Иван Михайлов, започва организирането на новопристигналите бежанци. Така на........

© Труд


Get it on Google Play