We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ало, Северна Македония, да не стане като с футбола?!

4 0 0
26.06.2021

Нека нашите „братовчеди“ да го дават по-кротко по европейските пътища

Някой си Благойче Атанасовски, титулован като “северномакедонски политолог и историк”, се изцепил пред скопското издание “Слободен печат”: “България вече е в матова позиция. Нейните политически елити искаха да получат по-големи отстъпки от нас и насочиха фокуса на българските граждани към този въпрос, а от друга страна те вече са изправени и в бъдеще ще се сблъскат с още по-голям натиск от най-мощните държави-членки на ЕС, но и от американската дипломация и администрация”.

Ето я мечтата на онези край Вардар! България да бъде притисната до стената от своите партньори - и в НАТО и в ЕС. Всичко това става, след като на 22 юни нашата страна преповтори позицията си относно европейската перспектива на Република Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета “Общи въпроси” в Люксембург. На него заместник-министър на външните работи Румен Александров потвърди категорично, че становището на Народното събрание от 2019 г. по отношение на РСМ остава в сила. Но е интересна неговата бележка, че нашата страна очаква Скопие да изпълни поетите по-рано този месец на 17 юни ангажименти - отказ от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи, насаждащи омраза към България в РСМ, реабилитиране на жертвите на югославския комунизъм, пострадали заради българското си самосъзнание.

Оппа! Ето нещо, което не видяхме и не прочетохме в официалните комюникета за блиц-посещението на премиера на РСМ Зоран Заев в София на 17 юни. В тях той увърташе, че сме братя със северните македонци, трябва да си помагаме и бла-бла... От всичко прочетено по въпроса нещо ми просветна от коментара на Катерина Блажевска за македонската редакция на Дойче Веле.........

© Труд


Get it on Google Play