We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Когато съюзник те притиска за Македония

9 0 0
23.06.2021

Трогателно е единомислието между някои среди във Вашингтон и Москва по въпроса

За първи път признание, че върху България се оказва натиск, дойде от САЩ

Македонският въпрос винаги е бил в основата на проблемите в Централните Балкани. През последните две години неговото главно измерение е евроинтеграцията на Скопие. У нас с рядък обществен консенсус бе изработена официална позиция, според която Северна Македония трябва да скъса с тоталитарните практики и едва след това да започне преговори за присъединяване към ЕС, защото в противен случай споровете ще бъдат пренесени в него.

Някои концептуални грешки в тази позиция, като например разбирането, че общата ни история със Северна Македония е до 1944 г., съчетани с безспорната загуба на стратегическа инициатива, доведоха до ситуацията поне формално да не бъдем разбирани от по-голямата част от европейските ни партньори. Те все по-често ни заявяват, че Скопие сега трябва да стартира преговорния процес. Този повишен интерес от някои се тълкува като натиск. Въпреки че до скоро тази дума официално не бе използвана, вероятно във възприятията на неподготвените да дадат подходящите отговори, чуждият интерес изглежда именно по този начин.

За първи път обаче признание, че върху България се оказва натиск, дойде от САЩ. Експертът по проблемите на Балканите Даниел Сървър заяви пред скопската информационна агенция МИА, че администрацията на американския президент Байдън „ще окаже голям натиск върху България“, във връзка с българските „абсурдни искания към Македония“, свързани с езика и историята. Ако тези думи наистина са изречени, те пораждат няколко групи тревожни въпроси и изводи.

Първата група са свързани с мащабната клеветническа кампания срещу България, провеждана чрез активизиране на скопската........

© Труд


Get it on Google Play