We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Какво Хайко Маас трябва да разбере за Македония

5 3 0
14.06.2021

Все по-често, а понякога и тенденциозно, името на германския външен министър Хайко Маас се среща в северномакедонските медии. По този начин той става „заложник” на интерпретации, някои от които директно насочени срещу България. Например неговите думи от 7 юни 2021 г., че правото на отделните държави-членки на ЕС да налагат вето върху решенията трябва да бъде премахнато, бяха представени в Скопие като насочени срещу „бугарите”. На следващия ден вече публикуваните статии бяха променени като внушението срещу България бе премахнато, но остана неприятното усещане от извършената манипулация.

Това е поредния пример на тоталитарен стил и използването на езика на омразата от властта в Северна Македония. Той обаче потвърждава българската позиция, че откритите въпроси със страни кандидати трябва да се решават преди започването на преговорите за членство в ЕС. Ако тези проблеми бъдат пренесени в него, застрашават да го превърнат в арена на противоречия и разединение. От това той няма да стане по-силен, което пък е мечтата на неговите противници.

Но Хайко Маас едва ли знае за българските съображения, поради което все по-настоятелно заявява, че ЕС трябва да изпълни своя ангажимент и........

© Труд


Get it on Google Play