We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Wil Mark Zuckerberg Facebook écht beter maken? Geloof het niet te snel

4 13 97
13.01.2018

Goed, Facebook rolt een nieuwe update uit onder de titel “Closer Together” en dat is wereldwijd groot nieuws. Het gaat er over welke berichten je in je news feed te zien krijgt. Het gaat er over welke berichten je in je news feed te zien krijgt. Facebook beweert back to basics te willen gaan: meer berichten van je vrienden (persoonlijke Facebook-profielen), minder berichten van bedrijven en (nieuws-)organisaties (bedrijfspagina’s).

Vooral bij de professionele gebruikers leidt een dergelijk bericht tot zenuwachtigheid: zullen onze commerciële boodschappen (nog) minder zichtbaar zijn als we er niet voor betalen? Want heel het ecosysteem van Facebook is big business geworden, waarin miljarden gespendeerd worden om consumenten te bestoken met commerciële berichten.

Om dit allemaal goed te begrijpen, moeten we zelf even back to basics. Toen Mark Zuckerberg in 2004 Facebook startte onder de naam “The Facebook” was het zijn bedoeling om een online platform te creëren waarop studenten van Harvard met elkaar konden in contact komen. Wie zijn wij om aan die uiterst nobele bedoeling te twijfelen?

The Facebook was direct een succes bij die studenten, werd al snel opengesteld voor andere studenten en was in no time een dikke hit: de community groeide steeds sneller en sneller. In 2005 werd het Facebook.com en in september 2006 opengesteld voor iedereen. Eind 2006 waren er 12 miljoen gebruikers, in juli 2010 een half miljard, oktober 2012 al 1 miljard, vandaag zitten we aan meer dan 2 miljard gebruikers.

(lees........

© VRT NWS