We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

De blauw-groene motor loopt in Vlaanderen misschien warm, maar in Franstalig België helemaal niet

5 8 183
11.01.2019

Wie dacht dat de twee gangmakers van een nieuwe blauw-groen as, Bart Somers (Open VLD) en Kristof Calvo (Groen) openlijk de liefde voor elkaars partij gaan uiten, komt bedrogen uit. Vandaag in een dubbelinterview in De Morgen nemen ze wat afstand van de verhalen van een 'blauw-groene motor'. De geruchten daarover, een op til zijnde federale en Vlaamse alliantie tussen Groen en Open VLD, houden de Wetstraat al een tijdje in de ban.

Als het over pakweg gender, migratie, mobiliteit of ecologie gaat, verschillen beide partijen niet heel veel van elkaar

Er was eind 2018 Bart Tommelein (Open VLD), die de term liet vallen in De Standaard, er was Meyrem Almaci, die het bij newsmonkey twee keer expliciet herhaalde, en daarna viel het niet meer te stoppen: een duidelijke 'rapprochement' tussen twee partijen die zich als 'progressief' en 'optimistisch' in de markt zetten en allebei mikken op een kapitaalkrachtig, hoogopgeleid publiek. De ene benadert het wat economischer, de ander wat ecologischer, maar als het over pakweg gender, migratie, mobiliteit of ecologie gaat, verschillen beide partijen niet heel veel van elkaar.

En het 'Mechelse model' lijkt daarbij zaligmakend: een stadscoalitie, een kartel, tussen Somers en Calvo, dat glansrijk de verkiezingen won in Mechelen op 14 oktober. Dat de groenen op de gezamenlijke lijst een gigantisch aantal zitjes wegvraten van de liberalen wordt daarbij snel met de mantel der liefde toegedekt. In Gent kostte dat de SP.A het burgemeesterschap, in Mechelen was de groene winst........

© VRT NWS