We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

De Wever versus De Wever. De nieuwe generatie wint altijd

5 102 7548
27.01.2019

De communicatie van Anuna en haar medestanders kan als volgt worden samengevat. Wij lezen de wetenschappelijke rapporten, wij beseffen de ernst van het probleem en merken dat België (en zeker Vlaanderen) er helemaal niet in slaagt een doortastend klimaatbeleid te voeren. Wij zijn zeker niet heilig, we weten het ook allemaal niet zo goed, maar ga praten met de klimaatspecialisten en doe wat je plicht is. Alstublieft. Verdomme!”

De reactie van Bart op de klimaatbetogers is helder, ‘Heb vertrouwen in de toekomst en ga studeren.’ Ik geloof best dat het niet cynisch bedoeld is maar het komt toch een beetje neer op ‘hou je mond, wij weten wel hoe het opgelost moet worden’. Hoe? Simpel meer technologie en innovatie en dat binnen een economisch groeimodel. Het is al tweehonderd jaar goed gegaan op die manier dus laat ons verder doen met meer van hetzelfde. Daarover straks meer.

Wat valt echter op? Bart vindt dat we moeten stoppen met doemdenken. Ok, maar wat bedoelt hij precies? Want uiteindelijk zijn de scenario’s van stijgende zeespiegels, langdurige droogte en andere klimaatverstoringen geschreven door wetenschappers. Mensen die doorgaans zeer voorzichtig zijn, die jarenlang wikken en wegen over elk woord. De wetenschappers van het IPCC hebben in het verleden meestal de ernst van de situatie zelfs naar beneden afgerond. Ondanks de ingebouwde voorzichtigheid zijn de rapporten inderdaad alarmistischer geworden. Bart ziet het anders. Wie durft te citeren uit deze rapporten wordt meteen in de hoek van de doemdenkers geplaatst. En daarmee toont Bart zich opnieuw meester in framing, daar moet Anuna misschien nog iets op vinden.

Laat ons inderdaad op basis van alle gegevens grondig de afweging maken of een nieuwe kerncentrale bij ons wenselijk is.

Het is dan wel vreemd dat de partij die klimaatwetenschappers doemdenkers noemt er geen enkele moeite mee heeft ons bang te maken met horrorverhalen over miljoenen vluchtelingen die ons continent zullen overspoelen. En pas op, de meeste daarvan zijn zelfs niet eens Christenen! Blijkbaar is het minder erg door de Noordzee overspoeld te worden........

© VRT NWS