We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Probeert Turkije onze persvrijheid te beknotten?

3 51 149
13.06.2018

"Je suis Le Point" titelde het franse satirische blad Charlie Hebdo vorige week. Deze allusie op de wijdverbeide slogan "Je suis Charlie" van na de aanslag op het blad in 2015 had alles te maken met de aanvallen waarmee het Franse opinieblad Le Point te maken kreeg toen op zijn voorpagina de Turkse president Erdogan afgebeeld stond met als bijschrift "Le Dictateur". Affiches met die cover prijkten op krantenkiosken in heel Frankrijk.

Dat viel blijkbaar heel slecht bij de Turkse gemeenschap en leidde ondermeer tot een bijzonder agressieve aanval op een verkoper in Avignon, die bedreigd werd met brandstichting. "Ik heb geprobeerd de vrijheid van pers te verdedigen, maar daar wilden ze niets van horen" verklaarde de geschokte verkoper achteraf. Hij had geen andere keuze als de poster te laten wegnemen. Na tussenkomst van de politie werd de affiche opnieuw opgehangen, maar de betogers slaagden erin het woord "dictateur" te overplakken.

Kan de pers binnenkort niets meer schrijven zonder een of andere woedende bende op het dak te krijgen?

Je kan die betogers niet anders dan "fascisten" noemen, vindt Charlie Hebdo. Want zij willen door geweld de vrije pers intimideren. "Ze willen niet dat Erdogan een dictator genoemd wordt, maar ze gedragen zich als de........

© VRT NWS