We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

De ontslagen bij Proximus zijn een schot voor de boeg

5 8 39
11.01.2019

De aankondiging van Proximus kwam voor velen als een donderslag bij heldere hemel. Toch mag ze niet verbazen. Bij de start van 2018 deed het economisch departement van BNP Paribas Fortis een enquête bij 31 Belgische beursgenoteerde bedrijven. Al de ondervraagde ondernemingen stelden dat ze zwaar investeerden om mee te zijn met de digitalisatie. Eén derde van hen antwoordde evenwel dat ze nog niet klaar waren voor de digitale revolutie. De razendsnelle technologische ontwikkeling zorgen er volgens sommigen voor dat je nooit echt klaar kan zijn. Topvrouw Dominique Leroy van Proximus stelde in een interview met zakenkrant De Tijd dat ze de digitalisering niet zo vlug had verwacht.

Een kwart van de ondervraagde ondernemingen meent dat de digitalisatie en automatisatie de komende jaren bij hen nog tot nieuwe herstructureringen en ontslagen zal leiden. Bij een even groot percentage liggen dergelijke ingrepen reeds achter de rug. Het zijn zware cijfers, zeker in tijde van hoogconjunctuur. En de enquête omvat enkel de meest voorbereide bedrijven.

Het digitale besef is te laag, wat voor een land als België alarmerend is

Iets meer dan een jaar geleden polste BNP Paribas Fortis bij 250 kleine en middelgrote bedrijven naar hun digitale paraatheid. Daaruit bleek onder meer dat 7 op 10 KMO’s aanwezig zijn op internet, maar ook dat slechts 1 op 10 een verkoopkanaal heeft via deze weg. Verklaringen voor dit alarmerend lage percentage waren onder meer: geen idee hoe die verdere digitalisering aan te pakken, te veel werk vandaag om nu ook al in bijkomende verkoopkanalen te investeren. Bij een omslag van de conjunctuur is het echter te laat. Het digitale besef is te laag, wat voor een land als België met zijn overwicht aan KMO’s alarmerend is.

Herstructureringen en ontslagen door de digitalisering zullen er nog komen. De digitalisering doet jobs verdwijnen, maar creëert ook nieuwe jobs. Dat was zo bij de vorige industriële revoluties; dat zal in de........

© VRT NWS