We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Waarom zijn professor Zonnebloem, Perkamentus en Barabas allemaal mannen?

4 45 812
11.02.2019

"Gezocht: topingenieur om baanbrekend wetenschappelijk onderzoek te leiden". Onbewuste vooroordelen zorgen ervoor dat we voor de invulling van bovenstaande vacature sneller aan een man denken dan aan een vrouw.

Genderonevenwicht is ook aan de universiteit een oud zeer. Een bekend voorbeeld is Einsteins medestudente en eerste vrouw, Mileva Marić Einstein. Tot op vandaag betwisten historici hoe groot Marićs inbreng precies was bij het Nobelprijs-winnende werk dat Einstein in 1905 publiceerde, maar vast staat dat deze briljante studente haar eigen ambities opborg toen ze kinderen kreeg met Albert.

Ook vandaag nog vallen vrouwen in hun universitaire carrières sneller uit de boot, ondanks de verhoogde inspanningen voor gelijke kansen en diversiteit die de universiteiten de afgelopen jaren gedaan hebben. Volgens de meest recente cijfers van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) is slechts 26 procent van de Vlaamse professoren een vrouw. Dit is een lichte verbetering ten opzichte van de 20 procent in 2012, maar er blijft werk aan de winkel.

Terwijl de genderverhouding op doctoraatsniveau over de disciplines heen vrij evenwichtig is, vervolgen minder vrouwen dan mannen hun wetenschappelijke carrière met een postdoctoraat en blijft de doorstroom van vrouwen naar een positie als professor een knelpunt. De wetenschap is dus een "lekkende pijplijn", waarbij vooral vrouwen, maar ook vaders en iedereen die niet beantwoordt aan het stereotiepe beeld van een professor, eerder uitstromen dan doorstromen.

Het probleem ligt duidelijk niet aan een gebrek aan talent

Het probleem ligt duidelijk niet aan een gebrek aan talent. Net als in het bedrijfsleven, de politiek of de culturele sector is ook in de wetenschap één van de meest onderschatte oorzaken van genderongelijkheid implicit gender........

© VRT NWS