We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

We moeten onze nationale belangen verdedigen en niet de kroonjuwelen verkopen

3 38 409
06.02.2018

Brussels’ Airlines (BA) werd jaren geleden verkocht. De controle zit bij Lufthansa. Het is verrassend dat de Belgen daarover verrast zijn. Zoals opiniemakerGuillaume Van der Stighelen het onnavolgbaar op Twitter samenvatte:

“Bericht aan de Belgen: wat je verkoopt is niet meer van jou. #BrusselsAirlines”.

CEO Bernard Gustin moet vertrekken op een manier die hij niet verdient. Hij heeft Brussels’ Airlines een ziel gegeven. De maatschappij had immers lood in de vleugels met de erfenis van Sabena. Hij werd terecht op handen gedragen door het personeel.

Vanuit het standpunt van Lufthansa is de beslissing rond BA niet onlogisch. De Belgische dochter moet naar een hogere bezettingsgraad en een betere rendabiliteit om binnen de Duitse groep zijn plaats te krijgen. Naar Sabena-normen is Brussels’Airlines een sterke onderneming. Maar de luchtvaart is een verschrikkelijk competitieve en cyclische business. “Geen luchtvaartmaatschappijen” is zowat de eerste stelregel van elke belegger geweest de afgelopen decennia.

In die wereld is geen plaats voor sympathie, nostalgie of zelfstandige entiteiten. Dat hadden de Belgen moeten weten toen ze de controle uit handen gaven. 50 CEO’s schreven een open brief om Brussels’ Airlines te behouden zoals het is vandaag. De........

© VRT NWS