We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zonder blozen met kinderen praten over seks

3 7 36
17.09.2018

Situatieschets: na een drukke werkdag schuif je om 19 u met twee kornuiten aan tafel. Eentje zit in de lagere school en vraagt plots hoe lang het duurt voor een baby uit een ei komt. Je eerste reactie: lachen, want de vraag is grappig. Je tweede reactie: zeggen dat baby’s niet uit een ei komen, maar groeien in een moederbuik.

Hoe belanden ze daar, wil het kind nog weten. Daarop zeg je dat je het na de maaltijd uitlegt, anders wordt het eten koud. Je koopt jezelf wat bedenktijd, voor je het essentiële gesprek aanknoopt. Zo ging het bij ons thuis, ongeveer vijf jaar geleden. De dochter – nu een prille tiener – is weetgierig en polste in het eerste leerjaar al gericht naar de mythe van de bloemetjes en de bijtjes.

Omdat eerlijke vragen een eerlijk antwoord verdienen, gaf ik die ook: geen taboes, geen gedoe. Nadat ik had uitgelegd waar zaadcellen en eicellen vandaan komen, hoe ze zich verenigen en nieuw leven vormen, onderstreepte ik vooral dit: seks hoort leuk te zijn, voor iedereen. Het is iets wat je leert. Je vrijt als je er zin in hebt en klaar voor bent. En: het kan tussen mannen en vrouwen, vrouwen en vrouwen én mannen en mannen.

Na al die context........

© VRT NWS