We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

"4 voorstellen om eindelijk te stoppen met het 'brugpensioen'"

6 5 46
14.06.2018

Zoals te verwachten viel, wordt bij de herstructurering van Carrefour nog maar eens de deur opengezet voor brugpensioen vanaf 56 jaar. Dat is een terugkerend patroon: ondanks alle heisa over de noodzaak van langer werken, wordt bij elke herstructurering vlot teruggegrepen naar het brugpensioen.

Zowel voor vakbonden als werkgevers blijft dat een interessante piste bij herstructuring. En het huidige stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) mag dan al niet meer het semi-vervroegd pensioen zijn dat het brugpensioen ooit was, de bedoeling is nog altijd om mensen vroeger te laten stoppen met werken. En van die ingesteldheid moeten we echt dringend van af.

De demografische uitdaging die op ons af komt, is al langer gekend. Door de veroudering van de bevolking moeten we de komende decennia heel wat meer gaan uitgeven aan pensioenen en gezondsheidszorg. Volgens een nieuwe raming van de Europese Commissie zullen de jaarlijkse overheidsuitgaven door de vergrijzing op lange termijn 5 tot 7,3% van het BBP hoger liggen dan vandaag.

In euro’s van vandaag komt dat neer op extra uitgaven van 23 tot 34 miljard per jaar. En dat is nog zonder recente vakbondseisen zoals een minimumpensioen van 1500 euro.

Ramingen over zo’n lange periode zijn uiteraard gevoelig voor de........

© VRT NWS