We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

"Mag ik nog een Vlaming zijn? En wil ik dat nog wel zijn?"

1 19 1034
11.07.2018

Ik noem mezelf ook wel eens schoorvoetend een Vlaming. Of ik dat nog langer mag, maar ook wil zijn, heeft uiteindelijk niet zoveel te maken met het succesverhaal van de Rode Duivels.

Stel: de Rode Duivels verloren hun laatste poulewedstrijd tegen Engeland en kwamen zo in de andere tabelhelft terecht. Ervan uitgaand dat ze Colombia opzij zouden gezet hebben, hadden ze hun halve finale op 11 juli gespeeld. Belgicisten wreven al in hun handen. Of Flaminganten nu hetzelfde zullen doen omdat de Duivels gisteren verloren tegen Frankrijk, betwijfel ik.

Tijdens deze WK-dagen bezondigt ‘links’ zich veel meer aan politieke recuperatie. Ook mensen met een migratieachtergrond klagen dat Nacer Chadli en Marouane Fellaini ‘enkel Belgen zijn als ze scoren’, maar zwaaien virtueel na hun doelpunten toch vooral met hun Marokkaanse vlaggen. De pot verwijt de ketel dat die zwart ziet.

Er is al veel inkt gevloeid over de etnisch-culturele diversiteit van deze lichting Rode Duivels. Jongeren met een migratieachtergrond herkennen rolmodellen in deze Gouden Generatie. Activisten laten echter geen kans onbenut om na elke overwinning meteen te wijzen op de hypocrisie van ‘racistische Vlamingen’ die juichen voor Lukaku. Zulke mensen noemen zich Belg, maar er is niks Vlaamser dan na een zege toch meteen zuur te gaan wezen op sociale media.

Ik denk dan: nu effkes ni. Laat ons, mij dus, gewoon even gelukkig zijn.

Ik denk dan: nu effkes ni. Laat ons, mij dus, gewoon even gelukkig zijn. Maar meteen daarna besef ik: ik heb tenminste de luxe om me niet met racisme in dit land bezig te hoeven houden. Ik kan gewoon wegstappen, racisme ‘wegswipen’. Voor mij is het gelukkig geen alledaagse realiteit.........

© VRT NWS