We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ramón Cotarelo s’ha tornat de dretes?

2 9 14
20.07.2018

TEMA DEL DIA
Eixos.
Analitzar la política catalana exclusivament amb l’eix ideològic dreta-esquerra és un error. Com també és un error analitzar-la només des del punt de vista de l’eix nacional. A Catalunya ningú no vol ser de dretes, però l’esquerra estatista sempre ha identificat el nacionalisme, primer, i ara l’independentisme com un fenomen sospitós de ser de dretes o, si més no, d’amagar els suposats problemes reals de la gent. Quan Jordi Solé Tura va teoritzar que el nacionalisme era un invent de la burgesia, va fer molt de mal a l’esquerra catalana. Josep Termes el va desmentir demostrant els orígens populars del catalanisme, però hi ha algunes esquerres que encara no ho han entès.

L’esquerra independentista va solucionar aquesta ‘diglòssia’ posant la independència com un instrument per a arribar a una societat més justa i igualitària, desvinculant l’independentisme del nacionalisme. Aquesta tradició té un fil roig que passa pel PSAN, Nacionalistes d’Esquerra i l’ERC de Josep-Lluís Carod-Rovira. La majoria dels comuns encara compra la tesi de Solé Tura i el PSC, suposant, no cal dir-ho, que encara sigui d’esquerres. L’error de l’esquerra, la sucursalista i la independentista, ha estat identificar l’espai convergent com un espai exclusivament de dretes, oblidant les arrels populars del catalanisme.

El procés ha tensat la política en l’eix nacional mentre que l’eix social ha quedat en segon terme, també perquè el marc competencial de la Generalitat i l’ofec financer crònic no permeten de fer gaires polítiques socials realment transformadores. La política no és cartesiana i aquests últims dies hem vist com un conseller d’ERC, Josep Bargalló, validava per ‘motius legals’ el concert a les escoles que segreguen per raó de sexe, un concert renovat per la Generalitat segrestada pel 155, i hem assistit a la recuperació d’Aigües Ter-Llobregat per al sector públic per part d’un conseller de Junts per Catalunya, Damià Calvet.

Quan ara Puigdemont llança la Crida Nacional per la República,........

© VilaWeb