We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Les clavegueres de l’estat espanyol pressionen Pedro Sánchez

3 0 23
27.09.2018

TEMA DEL DIA
Trama.
Quan a Catalunya es van començar a fer servir instruments de guerra bruta per destruir la reputació de dirigents polítics independentistes, molts van callar. O bé perquè ja els anava bé o perquè es pensaven que era una maniobra més del sobiranisme. Dirigents polítics com ara Artur Mas, Oriol Junqueras i Xavier Trias van ser l’objectiu a abatre, amb documents o enregistraments fabricats per les clavegueres de l’estat espanyol. Després es va descobrir que tot això formava part d’una trama organitzada, anomenada ‘operació Catalunya’, que tenia l’objectiu de frenar l’independentisme i en què la figura central era el comissari José Manuel Villarejo.

Quan es va certificar aquesta guerra bruta, a Catalunya ja es va advertir que no era un problema per a l’independentisme i prou, sinó que acabaria essent un maldecap gros per a tots els demòcrates espanyols. L’ús de les clavegueres de l’estat per a combatre la discrepància política demostra que la democràcia espanyola és defectuosa, perquè encara no ha depurat tots els mecanismes de funcionament, alguns dels quals provenen del franquisme. Però quan baixes a les clavegueres per combatre l’enemic t’acabes embrutant.

A la ministra de Justícia Dolores Delgado li ha passat això, arran de la filtració de les converses amb el comissari Villarejo, en què també va participar l’inefable jutge Baltasar Garzón. El contingut és tan escandalós que en un país democràtic hauria fet dimitir la ministra i obrir una investigació per saber si allò que explica dels jutges i fiscals que van anar a fer turisme sexual a Cartagena de Indias és cert o no. La ministra no ha pas dimitit i el govern espanyol se’n defensa dient que no cedirà al ‘xantatge’ que suposadament fa Villarejo per poder sortir de la presó on és reclòs. Un comissari condecorat, cal recordar-ho, per l’ex-ministre Jorge Fernández Díaz abans de jubilar-se.

En el fons, què decideixi Delgado és poc important. El problema no és pas la dimissió d’una ministra, sinó la confirmació de l’existència d’una xarxa d’extorsió que afecta polítics i jutges i que........

© VilaWeb