We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

La primera víctima col·lateral de l’èxit de la Diada

2 0 0
12.09.2018

TEMA DEL DÍA
Diàleg. L’eterna disputa per l’hegemonia de l’independentisme entre ERC i el PDECat ha viscut avui un dels episodis més ridículs de tots els temps. Tots dos partits han passat de competir per veure qui era més independentista a veure qui era més dialogant amb el nou govern espanyol del PSOE. L’episodi d’avui ha esclatat quan el PDECat ha acordat una moció a favor del diàleg ‘dins el marc legal’ que s’havia de votar demà al congrés espanyol. La inclusió de la referència a la legalitat era el fruit d’una transacció entre Carles Campuzano i el PSOE, en canvi que els socialistes acceptessin que aquest diàleg es fes ‘sense imposicions ni impediments’. Però aquesta transacció ha aixecat una forta polseguera dins el món independentista, perquè és difícilment acceptable fins i tot per aquells que volen un referèndum pactat. I el PDECat l’ha acabada retirant. L’èxit de la manifestació de la Diada certament ha influït en la decisió, perquè va demostrar que els partits ja no poden fer allò que els sembli amb el vot de la gent.

La transacció de la moció del PSOE no era una iniciativa unilateral de Campuzano, sinó que comptava amb l’aval inicial del govern de Quim Torra. La portaveu, Elsa Artadi, ha explicat després de la reunió de l’executiu que l’opció ‘prioritària’ és el diàleg amb el govern espanyol. I també ha rebut el suport de Junts per Catalunya: Eduard Pujol ha assegurat que és possible un referèndum pactat. Tot això mentre, al senat espanyol, el PSOE votava amb el PP i Ciutadans una moció contra el referèndum. Un disbarat absolut que convertia la moció de demà en foc d’encenalls.

Esquerra ha vist en la polèmica una avinentesa per a posar en evidència el PDECat i tornar-li totes les acusacions de ser massa pactista que ha rebut de l’entorn postconvergent aquests darrers mesos. Tot i que de primer preveia de donar suport a la moció –fins i tot ho han publicat alguns mitjans de comunicació–, finalment s’ha fet enrere i ha anunciat que s’abstindria. Aquest fet no solament en feia perillar l’aprovació, sinó que posava el PDECat a la diana de totes les crítiques. I ha acabat retirant la moció. La decisió de retirar-la........

© VilaWeb