We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

La por de la repressió paralitza el parlament

2 46 209
18.07.2018

TEMA DEL DIA
Interferència.
L’endemà de la reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president espanyol, Pedro Sánchez, el jutge Pablo Llarena va voler celebrar la nova etapa de diàleg oberta a la Moncloa i va comunicar al parlament la suspensió dels diputats independentistes empresonats i de l’ex-president Carles Puigdemont, un cop considera ferma la seva interlocutòria de processament i en virtut de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal. Es va esperar que s’haguessin reunit per no ‘interferir’ en el bon clima que la Moncloa volia donar a la trobada i demostrar una vegada més que la separació de poders a Espanya és una fal·làcia.

Com que Llarena sap que entre les seves funcions no hi ha la de suspendre diputats, perquè això seria prevaricar, a la interlocutòria va proposar una solució surrealista. Va obrir la porta a la possibilitat que els diputats suspesos no haguessin de renunciar definitivament al seu escó i poguessin ser substituïts ‘temporalment’ per altres membres de la seva candidatura. Una suspensió que, admet Llarena, podria quedar ‘sense efecte si finalment s’atribueix als processats infraccions que no siguin la de rebel·lió’, com ha passat amb Puigdemont a Alemanya.

D’entrada, l’article 384 bis estableix que, en els casos de presó provisional pels delictes ‘d’integració i relació amb bandes armades, individus terroristes o rebels’, la persona processada quedarà ‘suspesa automàticament’ del seu càrrec públic ‘mentre duri la situació de presó’. Una privació de llibertat que en aquests moments no pateix Carles Puigdemont; i per als diputats implicats, un article inaplicable, però coherent amb el fals relat sobre rebel·lió amb violència que fa la justícia espanyola.

Tot i el deliri argumental de Llarena, la decisió posava novament a la mesa del parlament en la disjuntiva d’acatar o desobeir. Ni Puigdemont ni cap dels diputats afectats no volen renunciar a l’acta. Els diputats són Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sánchez, Josep Rull i Jordi Turull. D’entrada, Junts per Catalunya es va decantar per no acatar la decisió de Llarena, perquè va en contra del reglament del parlament, que estableix que la decisió de suspendre un diputat correspon a la cambra. L’article 25 del reglament del parlament fixa que només es pot suspendre un diputat després d’una votació per majoria absoluta del ple i no preveu que es pugui revocar la suspensió ordenada per un jutge en el cas de l’aplicació de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal.

Però ERC era partidària de fer una ‘substitució temporal’, d’acord amb l’informe dels lletrats del parlament, per a evitar les conseqüències penals que podria comportar desobeir. La........

© VilaWeb