We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

L’ultimàtum de Torra a Sánchez revifa les tensions entre Junts per Catalunya i ERC

2 0 0
03.10.2018

TEMA DEL DIA
Estratègia.
La segona jornada del debat de política general ha tornat a palesar les tensions que hi ha entre les forces independentistes. Si Ciutadans i el PP ja insinuen un nou 155 amb una demostració de nacionalisme espanyol sense complexos, amb exhibició de bandera inclosa, les tres forces independentistes han mostrat diferències estratègiques. La CUP ha tornat a deixar clar que no es responsabilitza pas de l’estabilitat d’aquest govern, que vol dir que no donarà suport al pressupost del govern, però els dos socis de l’executiu tampoc no han amagat les discrepàncies, tant en els discursos com, sobretot, als passadissos.

L’ultimàtum que va fer ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, a Pedro Sànchez, advertint-lo que si no presentava una proposta de referèndum pactat abans del novembre l’independentisme li retiraria el suport al congrés, ha revifat les tensions entre Junts per Catalunya i ERC. Tot i que l’anunci es va pactar, segons l’entorn del president, dimarts al matí al Palau de la Generalitat en una reunió al despatx de Torra a la qual van assistir el vice-president Pere Aragonès i el conseller Maragall, els republicans no ho acaben de veure clar. Fonts d’ERC explicaven avui que la paraula ‘ultimàtum’ no havia sortit a la reunió i que s’havia parlat solament d’augmentar la pressió sobre Sánchez perquè fes una oferta concreta.

Però mentre a l’hemicicle el president escoltava insults del PP, que li deia ‘espanyolàs’, o les amenaces d’Inés Arrimadas, que el feia responsable de què pugui passar quan surti la sentència dels judicis dels presos, a Madrid el diputat Gabriel Rufián es desentenia de l’ultimàtum de Torra assegurant que les decisions del grup parlamentari d’ERC al congrés les prenia el grup. Quan Rufián dispara, no ho fa pel seu compte, com tothom sap, sinó amb el vist-i-plau de la direcció d’ERC. El rebuig de Rufián ha provocat una resposta de Míriam Nogueras, la nova coordinadora del PDECat a Madrid, que ha fet una piulada expressant el ‘suport total’ a la proposta de Torra: ‘A Madrid farem allò que ens demani el govern de Catalunya.’ A Barcelona, la confrontació ha estat més sibil·lina i el portaveu d’Esquerra, Sergi Sabrià, ha evitat qualsevol referència a l’ultimàtum proposat per Torra. Ni s’hi ha........

© VilaWeb