We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Franco ja no és al Valle de los Caídos

2 37 0
13.09.2018

TEMA DEL DIA
Exhumar.
El congrés espanyol ha aprovat finalment d’exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos, on reposen oficialment. Pedro Sánchez ja té el gest que l’ajudarà a passar a la història com un home d’esquerres, perquè l’extrema dreta tronada reaccionarà amb indignació i la moderna s’abstindrà, com ha fet avui. Afortunadament per a ell, Pablo Iglesias no l’acusarà de ‘contribuir a despertar el feixisme’, perquè això ja va atribuir-ho a l’independentisme català. L’esquerra espanyola està tan domesticada que no s’atreveix a demanar la demolició d’aquell monument infecte, que seria la cosa més higiènica per a la democràcia. No cal que s’amaguin darrere l’excusa de la memòria, que no l’oblidarem mai.

Però Sánchez fa tard. Les restes de Franco ja no hi són, al Valle de los Caídos. Quan hi vagin els operaris del ministeri corresponent, de nit i protegits per la policia, ja no hi trobaran res, perquè fa molt de temps que el dictador va sortir de la tomba per assegurar que allò que ell havia deixat ‘atado y bien atado’, designant a dit Joan Carles I, es continuava respectant. Si Pedro Sánchez vol exhumar les restes de Franco, que vagi al Tribunal Suprem espanyol, que és el lloc on probablement les tenen custodiades i vetllen pel manteniment del seu llegat.

És en les tenebroses sales d’aquest tribunal on es manté viu l’esperit del franquisme, on la unitat d’Espanya passa per damunt de la llei i el concepte de justícia resta supeditat a la raó d’estat. És ací on es decideix sobre la llibertat o no de persones que no han comès cap delicte, com Joaquim Forn, a qui ha estat denegada novament la llibertat malgrat l’agreujament de la malaltia de la seva mare. La sala penal, la que els jutjarà, considera que hi ha risc de fugida i reiteració del ‘delicte’. El delicte és organitzar un referèndum, però ells hi veuen rebel·lió amb violència, un delicte que ni Bèlgica ni el Regne Unit ni Alemanya ni Suïssa no veuen. Perquè són països democràtics. En el cas d’Alemanya, després de la dictadura van fer un judici de Nüremberg als seus responsables,........

© VilaWeb