We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Els tres arguments falsos del PSOE perquè l’independentisme doni suport al pressupost

3 0 0
19.10.2018

TEMA DEL DIA

Ofensiva. El PSOE ha desencadenat una ofensiva per terra, mar i aire, perquè l’independentisme recolzi el pressupost de l’estat per a l’any que ve. Aquesta ofensiva no va acompanyada de moment de cap oferta concreta, més enllà de 2.200 milions d’euros més per a Catalunya en inversió, com si el conflicte català fos un problema de diners. Els vots d’ERC i del PDECat són imprescindibles perquè s’aprovin. Un dels dos grups els ha de votar afirmativament, mentre que l’altre, n’hi hauria prou amb una abstenció. L’independentisme demana gestos amb els presos i propostes polítiques sobre l’autodeterminació per poder negociar. Pedro Sánchez ha enviat Pablo Iglesias a Lledoners per pressionar Oriol Junqueras, però el líder d’ERC ha reiterat el seu rebuig a negociar els comptes si el govern espanyol no fa cap moviment. No només aixó, sinó que el mateix Iglesias ha sortit de Lledoners demanant un gest al president espanyol amb els presos. Mentre el govern del PSOE no mogui peça amb aquest tema, no tindrà el sí de l’independentisme. Qualsevol altre argument no serveix i menys, si no és cert:

1-Si no hi ha pressupostos, no es podrà aplicar el Salari Mínim Interprofessional, que serà de 900 euros. Aquesta afirmació és falsa per l’augment de l’SMI es pot fer en una reunió del consell de ministres, mitjançant un decret. No necessita estar en els pressupostos. Com tampoc cal que hi figurin les mesures per aturar l’ascens dels lloguers, que es poden tramitar en el govern o a les Corts espanyoles. Aquests temes hi figuren perquè Podem pugui dir que són uns pressupostos molt socials, tot i que mantenen les retallades de Brussel·les. La gesticulació desmesurada de Pablo Casado ha donat la falsa imatge que es tracta d’un pressupostos rupturistes, quan no és així.

2-El govern espanyol no pot fer res pels presos. També és fals. La fiscalia general de l’estat espanyol pot retirar les acusacions als presos independentistes i sortirien en llibertat provisional. La llei que regula les funcions de la fiscalia general de l’Estat (llei 50/1981), preveu en l’article 8.1 que la ministra de Justícia o el president del govern poden adreçar-se a la fiscal per fer-li arribar el seu parer sobre afers de màxima importància. No es tracta d’una vulneració de la separació de poders, com es diu des del PSOE, perquè la fiscalia general de l’estat és un òrgan de designació política. Quan canvia el govern, canvia el fiscal. Ara ocupa el càrrec Maria Jesús Segarra, persona molt pròxima a la........

© VilaWeb