We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

El dia que Torra va dir prou

3 0 0
02.10.2018

TEMA DEL DIA
Despatx.
Primera hora del matí d’avui. El president Quim Torra convoca el seu nucli dur al despatx. No és el despatx del president de la Generalitat, perquè no vol ocupar-lo, per respecte institucional al president a l’exili, Carles Puigdemont. És un altre, més modern i funcional, situat al Pati dels Tarongers. La nit havia acabat malament, amb càrregues dels Mossos contra independentistes que es manifestaven davant el parlament i a la Via Laietana. En quaranta-vuit hores hi ha hagut dues actuacions polèmiques dels Mossos: la de dissabte, amb la manifestació feixista de policies i guàrdies civils, i la d’ahir a Barcelona. I tot això en vigílies del debat de política general.

Poc després de les nou al seu despatx ja hi ha la consellera de Cultura, Laura Borràs; el diputat Francesc de Dalmases; el vice-president de la mesa, Josep Costa; el periodista Pere Cardús; i la directora de comunicació, Anna Figuera. Aquest és el seu equip de confiança, el que convoca quan hi ha moments de crisi. Al punt de migdia, el president ha de ser al parlament, per al ple sobre la substitució dels diputats encausats, però abans ha de retocar el discurs perquè no pot aclucar-se d’ulls a tot allò que va passar dissabte i ahir a la nit. L’entorn del president ho atribueix a una maniobra de provocació d’Arran, les joventuts de la CUP, no pas dels CDR, que ja havien desconvocat la manifestació quan van començar els aldarulls. Però a la reunió també hi ha veus que demanen autocrítica. El Departament d’Interior tampoc no ho ha fet tot bé i el dispositiu policíac tenia errors. Alguns presents remarquen que les imatges, sobretot les de dissabte, han fet mal. No hi haurà dimissions, però hi ha autocrítica.

L’anàlisi de la war room del president és que Torra es troba enmig d’una tenalla i n’ha de sortir com més aviat millor. D’una banda, una part de l’independentisme el pressiona al carrer perquè apliqui el mandat de l’1-O, el titlla de tou i fins i tot una minoria el va xiular davant el parlament. Mentre això passa a Barcelona, a Madrid el PP i Cs demanen que s’apliqui una versió més dura del 155 pel sol fet d’haver encoratjat els CDR a mobilitzar-se. El consideren un separatista radical a punt de proclamar la independència. I el PSOE s’amaga; això molesta especialment el president, el silenci de Pedro Sánchez, incapaç d’imposar-se al discurs de la dreta dura. Hi ha una gran decepció amb la Moncloa i Torra està disposat a fer un ultimàtum a Sánchez: abans d’un mes, ha d’haver fet una proposta que inclogui l’exercici del dret d’autodeterminació. Altrament, l’independentisme li retirarà el suport que en va permetre la investidura.

Amb aquest marc es retoca el discurs de la tarda, sobretot les primeres pàgines, i s’apuja el to perquè la decisió és que Torra comenci a marcar perfil propi com a president.........

© VilaWeb