We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

El Consell de la República no el pot suprimir el 155

4 0 0
22.10.2018

TEMA DEL DIA
Aval.
Després de mesos d’incertesa, d’ajornaments i tensions, el Consell de la República ja té data d’estrena: serà el 30 d’octubre al Palau de la Generalitat. La tria del lloc, el Palau, al Saló Sant Jordi, ja és un primer missatge: el Consell per la República neix sota l’aval de les institucions catalanes, no pas per duplicar-les, sinó per fer una feina complementària. Durant els primers mesos de govern efectiu ja s’ha vist clar que el govern autonòmic té les funcions limitades perquè s’ha de sotmetre al marc legal espanyol. El Consell per la República no. Ni el govern espanyol ni Pablo Casado ni Albert Rivera no poden aplicar el 155 al Consell de República, perquè no resta subjecte a la legislació espanyola, sinó al mandat sorgit del 27 d’octubre de l’any passat al parlament amb la proclamació de la República.

Quan encara no era president, , en una reunió a la Moncloa el 15 de maig d’enguany, Pedro Sánchez va pactar amb el seu antecessor Mariano Rajoy que el govern espanyol no permetria estructures paral·leles. Aquell dia el dirigent del PSOE deia: ‘No hi ha dues legitimitats, sinó una, la que emana de la constitució i l’estatut.’ I no descartava l’aplicació del 155 si es creaven organismes com el Consell de la República. Caldrà veure si, ara que l’aprovació del seu pressupost depèn del vot d’ERC i el PDECat, manté la mateixa opinió.

La reunió d’avui s’ha fet amb la màxima discreció, en un hotel vora la casa de Waterloo, perquè per culpa d’una filtració periodística gairebé es va haver d’anul·lar. Les tensió entre els partits independentistes, especialment Junts per Catalunya i ERC, fa que qualsevol incident sigui interpretat com un intent de boicot per part dels uns o com un intent d’aprofitar-se’n per part dels altres. Finalment, avui a la reunió hi eren tots els partits independentistes; les entitats de la societat civil, amb Òmnium i l’ANC al capdavant; i les entitats municipalistes, com ara l’AMI i l’AMC. Només hi ha faltat la CUP, que ‘de moment’ no vol integrar-s’hi.

Malgrat aquesta excepció, el Consell per la República neix amb el consens de l’independentisme, cosa que fa un mes semblava impossible. La tasca discreta i constant que han dut a terme Carles Puigdemont i Toni Comín ha servit per a acostar posicions, llimar diferències i desfer........

© VilaWeb