We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Priča smo pogrebu gotovine

11 0 0
13.06.2018

To, kar nekateri napovedujejo že več kot desetletje, se zdaj dogaja: mobilni telefon nadomešča denarnico, postaja plačilno sredstvo. Milenijci (mladi, rojeni po letu 2000) nimajo težav s tem, da so brez fizičnega denarja v žepu. Njim je plačevanje z mobilnim telefonom bolj normalno kakor plačevanje z gotovino. V dobi e-denarnic je poslovanje z denarjem povsem drugačno.

Zamislite si, da greste z družbo na pijačo, na koncu pa si razdelite stroške. Potrebujete le digitalno denarnico in telefonsko številko tistega, ki mu nakazujete. Nič več iskanja drobiža, nič več skrbi, koliko denarja imate s sabo, nič težav z valutami ... Še celo tistemu, ki nima mobilne denarnice, lahko nakažete denar (dobi neke vrste vrednostni SMS), ki se spremeni v pravi denar, ko si naloži aplikacijo mBills. Če se ob registraciji poveže še s svojim bančnim računom, lahko koristi sredstva, ki jih ima na voljo pri svoji banki (deluje z vsemi bankami in z vsemi operaterji). Ob tem upoštevajte, da so transakcije med uporabniki brezplačne (razen plačevanja položnic, kjer je provizija 25 centov, ter provizije pri nalaganju in izplačilih denarja - podobno kot pri bankomatih, a ceneje kot pri mnogih bankah).

Plačevanje v številkah
Po podatkih Evropske centralne banke smo v letu 2016 potrošniki izvedli 163 milijard plačilnih transakcij, katerih skupna vrednost je bila več kot 2968 milijard evrov. Večina teh plačil se je zgodila v trgovinah z izdelki vsakodnevne potrošnje (50 odstotkov), sledijo restavracije, bari in kavarne z 21 odstotki. Potrošniki poleg tega........

© Večer