We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(FOTO) Poznate vsa srečanja, ki so spremenila svet?

9 4 3
13.06.2018

Jalta, 4.-11. februar 1945: Roosevelt, Churchill, Stalin

To je bila druga konferenca pod okriljem zavezniških sil in njihovih voditeljev od treh. Predhodna ji je bila Teheranska konferenca leta 1943, Jaltski pa je sledila Potsdamska konferenca, pri kateri je Harry S. Truman nadomestil Roosevelta, ki je umrl aprila 1945. Veliki trije so se dogovorili o upravljanju povojne Nemčije in delitvi interesnih sfer v Evropi po koncu vojne, kar je pomenilo zametek hladne vojne.

Beograd, 26. maj - 3. junij 1955: Tito-Hruščov

Ob enotedenskem obisku novega sovjetskega voditelja v Beogradu je bil končan spor med Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo, ki je trajal sedem let in velja za največji politični spor v komunistični Evropi. Nikita Hruščov se je že v pozdravnem nagovoru ob prihodu na beograjsko letališče Titu opravičil za Stalinovo ravnanje, kar je šokiralo vso tedanjo svetovno javnost, ki je dogodek pozorno spremljala. Opazovalci so poročali, da se je obisk kljub temu začel v ledenem vzdušju, ozračje pa se je nato postopoma le ogrevalo. Oba voditelja sta zadnji dan srečanja prebrala skupno deklaracijo, s katero sta tlakovala pot popuščanju napetosti in rasti medsebojnega zaupanja ter sodelovanja.

Dunaj, 3.-4. junij 1961: Kennedy-Hruščov

V prestolnici nevtralne Avstrije sta se sešla ameriški predsednik John F. Kennedy, ki je bil izvoljen samo štiri mesece prej, in izkušeni sovjetski voditelj Nikita Hruščov. Srečanje, ki se je začelo v ledenem ozračju, je prineslo dogovor o vzpostavitvi "rdečega telefona" med Belo hišo in Kremljem, vendar se je hladna vojna po tem še zaostrila. Dva meseca kasneje so začeli graditi berlinski zid, naslednje leto je izbruhnila kubanska kriza, ki je pripeljala svet do roba jedrske vojne. Vendar so številni zgodovinarji prepričani, da je prav osebni stik, ki sta ga predsednika vzpostavila na Dunaju in ki je prinesel spremembo v odnosih med supersilama,........

© Večer