We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Znanje jezika za življenje na Kitajskem ni dovolj

10 1 98
12.08.2017

Polzeljan Peter Zupanc, pisatelj, publicist, fotograf in filmoljubec, postaja vse bolj prepoznaven poznavalec Kitajske, kjer živi že sedem let. Tam peto leto poučuje angleški jezik na fakulteti v Nanningu, glavnem mestu province Guagxi na jugu Kitajske, ob meji z Vietnamom. Leta 2013 je izdal svojo prvo potopisno knjigo iz Kitajske, Obešanje zmajeve glave. Stik z domovino ohranja z objavljanjem potopisnih člankov v slovenskih literarnih revijah, s predavanji in fotografskimi razstavami. Med šolskimi počitnicami obišče starše na Polzeli in znance v Celju.

Porast nacionalizma
Peter tudi na Kitajskem ni opustil svoje velike ljubezni do filmske umetnosti. Med njegovim obiskom v Sloveniji je v kitajske kinematografe že prišel film Volčji bojevniki 2, ki obeta, da bo postal najbolj gledani film moderne kitajske zgodovine. "Je eden v kopici filmov, ki jih delno sponzorira vlada in so izredno nacionalistični, propagandni. To me malce plaši. Ne glede na to, kako se kitajska oblast dogovarja o sodelovanju v Evropi, ZDA, se zelo zavedajo, da postajajo svetovna velesila. Vse bolj se tega zavedajo tudi Kitajci sami."

Potovanje in raziskovanje Kitajske ostajata središče njegovega zanimanja in že pripravlja novo knjigo. Prva je odsev prvih spoznavalnih in potopisnih korakov po Kitajskem, naslednja knjiga, ki jo pripravlja, je bolj dnevniška, a se tudi bolj poglobljeno ukvarja z vsakodnevnim življenjem in navadami ljudi, pravi.

Kulturološki prepad

Koliko je v njem že kitajskega, ga vprašamo. "Razumevanje ljudi je najtežja stvar. Gre za res ogromen kulturološki prepad, za ogromne razlike pri sporazumevanju, za katerega potrebuješ dosti več časa, da ga........

© Večer