We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Čakajoč papirje za rušenje podrtije na Lopati

14 0 11
10.08.2018

Najhujša dnevna in nočna mora družine Bučar z Lopate v Celju, ki se ji je zaradi nestrokovnega gradbenega posega v nekaj sekundah porušil dom, so ruševine in preostali del poslopja, ki preti, da se bo vsak čas zrušil. "Pomirili se bomo, ko bomo pred seboj gledali čistino," pravi 42-letna gospodarica Barbara Bučar, ki ji je nepojmljivi dogodek vzel rojstno domačijo in njeni petčlanski družini dom.

Dan po dogodku je potrebovala nujno zdravniško pomoč, njeno zdravljenje se je komaj začelo, a tablete in injekcije nič kaj ne primejo, če je pod nenehnim stresom in strahom, da bo razvalina porušila in poškodovala še sosednje hiše in, bog ne daj, še koga, ki bi se znašel v bližini. A s partnerjem Andrejem Golobom sta brez moči.

Takoj ko je gradbena inšpekcija ugotovila, da je treba nemudoma porušiti preostanek poslopja, so ob izjemni pomoči podjetnika Petra Piška in gradbenega odbora za pomoč dobili izvajalca, a podrtija še stoji. Sodišče tudi. Lastnika sta namreč takoj vložila kazensko ovadbo zoper izvajalca, a dokler sodišče ne bo odločilo, kako in kaj, in izdalo odločbe za rušitev, ostanka hiše ne smejo podreti. Vprašanje je tudi, ali bodo na sodišču problem obravnavali prednostno. To je predlagala tudi stroka, saj objekt ogroža sosednje hiše in stanovalce, sodne počitnice pa se bodo končale 15. avgusta. Čeprav je imela družina vse maksimalno zavarovano, je nemočna, ker takšne nesreče zavarovalnica ne pokrije. Škodo bi lahko pokrili le iz zavarovanja odgovornosti izvajalca, ki pa tega zavarovanja nima.

Gonilna sila dobrih del
Podjetnik Peter Pišek je gonilna sila dobrodelnih sil na Lopati pa tudi širše. V zadnjih letih so krajni pod njegovo iniciativo združili moči že na štirih večjih projektih in jim je uspelo. "S skupnimi močmi nam bo uspelo. Gradbeni odbor koordinira rušitev in gradnjo, nagovarja ljudi, inštitucije in........

© Večer