We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

(FOTO in VIDEO) Vtaknite palico med špice drvečega kolesa, vsaj za en dan

9 0 0
10.08.2018

Na Negovi si je najprej potrebno ogledati impresiven grad na vrhu hribčka. Razvil naj bi se iz lesenega strelskega dvorca, ki je tukaj stal v 12. stoletju, iz kamna pa ga je začel zidati slovenski plemič Negoj.

Od petnajstega stoletja pa do konca druge svetovne so grajski kompleks krojile tri avstrijske plemiške rodbine: Windni, Perneggi in Trauttmansdorffi. Današnja podoba starega gradu je iz leta 1617, ko so grofje Trauttmansdorffi prizidali še tri trakte s stolpiči. Leta 1615 je graščak Trauttmansdorff pričel graditi "nov grad", to je dolga in podkletena enonadstropna renesančna stavba, ki zakriva pogled na stari del gradu. Uredili so zunanje dvorišče in kompleks obdali z obsežnim obzidjem, v katerega so zazidali pritlična gospodarska poslopja in stolpa na severni in južni strani. Nazadnje - leta 1633 - so zgradili renesančni vhodni portal.

Na gradu je delovalo najstarejše sodišče v okolici – še danes tam stoji pranger; po drugi svetovni vojni je bil izropan, v njem pa urejena socialna stanovanja. Starejši Negovčani se še spominjajo podzemnih grajskih rovov, v katerih so se skrivali in igrali kot otroci.

Danes je grad namenjen turistom, ki morajo, če želijo vodenje, poklicati v gornjeradgonski Kultprotur, je pa v grajski pristavi tudi TIC, kjer vam bo z veseljem pomagal grajski hišnik Miran Paurič. Če pa vas notranjost gradu, kjer je na ogled razstava Negova skozi čas, ne zanima, pa si oglejte fotografsko razstavo, saj je tukajšnji grad že tri leta uradno prizorišče Svetovne zveze za fotografsko umetnost. Ali pa na dvorišču poiščite točko za objem, točko za poljub in storite to, kar od vas pričakuje. Čaka vas tudi zeliščarka Apolonija – ta naj bi bila zadnja žrtev čarovniški procesov na gornjeradgonskem – na njeno palico pa lahko privežete čarobni trakec s svojo željo in ta se vam bo hitreje izpolnila.

In če smo že pri zeliščih, levo pod gradom je zeliščni vrt, ki ga je osnoval Andrej Coklin, danes pa zanj skrbi Miran Paurič.

Levo od poti do vrta je grič, kjer je znano negovsko raztišče........

© Večer