We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Poslanci: Veterani odhajajo. In tožijo

17 5 9
07.06.2018

Skoraj dve tretjini poslancev in poslank v parlamentarnem sklicu 2018-2022 je novih, nedeljske volitve so slovo tudi poslanskih veteranov, rekorder je poslanec italijanske narodnostne skupnosti Roberto Battelli, ki je v parlamentu bil od leta 1990, še v prejšnjem sistemu.

Poslanski veteran Vinko Gorenak (SDS) se s temi volitvami tudi poslavlja od parlamenta. Načrtno. Na predčasnih parlamentarnih volitvah 2018 je kandidiral, da pomaga stranki, od nedelje relativni zmagovalki, nabirat glasove. Postavili so ga, večnega zmagovalca v Šmarju pri Jelšah, letos v neizvoljivo, kakor pravi, Celje, in ni bil izvoljen, čeprav je prvi kandidat za njim dobil pol manj glasov volivcev. To je zgodba našega volilnega sistema, logike volilnih enot in okrajev in delitve glasov v proporcionalnem volilnem sistemu. Pogoje za upokojitev je Gorenak (1955) imel, kot nekdanji policist z beneficirano delovno dobo, že pred leti, poslej bo res upokojenec.

"Do novega parlamentarnega sklica ne moremo govoriti, da je poslanski mandat komurkoli ugasnil," na to, kaj bo zdaj, odgovori neizvoljeni Janko Veber, dolgoletni poslanec in prej še dlje kočevski župan. Pred volitvami je odšel iz SD, ustanovil novo stranko, se ponudil za premierja po Miru Cerarju, zdaj pa je sredi sodne bitke: tožba na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu in na slovensko ustavno sodišče, izpodbijanje volitev prek zakona o volitvah v državni zbor, ker so bile po njegovem nepoštene, nedemokratične in nesvobodne. Da gre na volitve parlamentarna stranka, zadoščajo trije poslanski podpisi, pojasni razloge, nove stranke so jih morale zbrati 800, zakaj? Vebrovi so bili obenem izločeni, ker naj bi bili imeli v Celju na listi preveč žensk. Popraviti liste pa niso smeli. Veber napada tudi zakon o RTV zaradi neenakopravnega časa za predstavitev parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank pred volitvami in ker so bili izločeni s soočenj.

Dr. Bojan Dobovšek, teoretik........

© Večer