We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nadomestilo plače, da se vrnejo "v življenje"

3 4 119
11.07.2018

Osemdeset odstotkov zadnje poslanske plače, tolikšno nadomestilo je največ šest mesecev pravica poslanca, ko se mu izteče poslanski mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve. Izjemoma lahko nekdanji poslanci nadomestilo plače prejemajo dlje kot pol leta. Pravica se jim lahko podaljša še za največ šest mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev. Prav tako lahko nadomestilo dlje časa prejemajo poslanci, ki so funkcijo opravljali več mandatov zapored, in sicer tri mesece za vsak mandat, a ne več kot pol leta skupaj. Poslanci, ki so funkcijo opravljali manj kot pol leta, pravice do nadomestila nimajo.

24 nekdanjih poslancev, ki na junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah niso bili ponovno izvoljeni, je zaprosilo za nadomestilo.

Po zaključku prejšnjega sklica državnega zbora je za nadomestilo plače zaprosilo 24 nekdanjih poslancev, ki na junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah niso bili ponovno izvoljeni in še niso našli nove zaposlitve. Največ, petnajst, jih je iz do volitev največje parlamentarne stranke SMC, ki je na volilno nedeljo izgubila največ poslanskih sedežev.

Za nadomestilo je........

© Večer