We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ksenija Benedetti: Bilo je vseh vrst ljudi, veste

15 11 207
23.04.2018

Letošnjo jesen se Ksenija Benedetti poslovi od Protokola Republike Slovenije, vodi ga osemnajst let. Začela je, ko je bil premier pokojni Andrej Bajuk. Obisk ameriškega predsednika Billa Clintona v Sloveniji je takrat zgrešila za dva meseca, George Bush je bil dvakrat v Sloveniji, kar je šefinja Protokola. Vladimir Putin trikrat. Pod streho koprske Pedagoške fakultete bo v svoji novi etapi v Ljubljani vodila Akademijo za protokol. To bo intenzivni trening poslovnega protokola, zaključen s certifikatom. To ima zdaj za svoje poslanstvo. Protokol Republike Slovenije je služba, delo, ki ga opravlja maksimalno, ni pa poslanstvo, ponovi, preden gre učiteljem mariborske Srednje šole za gostinstvo in turizem predavat protokolarna pravila. Tudi ni res, pove v smehu, da je državni protokol, to po definiciji nevidno filigransko opravilo, naredila viden: "Tudi naš protokol je neviden. Na posnetkih bolj pogosto vidite kakšne nediplomatske diplomate, ki so takoj ob predsedniku, kadar je tam kamera. Ksenije Benedetti ni tam. Mnogi me celo vprašajo, ali sem še v Protokolu, ker da me nič več ne vidijo."

Koliko ima s tem, da menjate službo, ker bi radi doživeli še kaj drugega, to, da ste dve leti soproga igralca Borisa Cavazze, srečno poročeni. Je kaj vplival?

"Neposredno ne. Vedno me v vsem podpira. Sama sem bila vedno bolj prepričana in zdaj sem vsak dan bolj prepričana, da je čas, da se umaknem iz tega okolja. Tja, kjer mi morda ne bo treba biti vsak dan v kostimu. Predvsem pa si, po vsem, kar sem doživela, želim ljudi skozi protokolarna pravila učiti spoštovanja. To pa čutim kot svoje poslanstvo. Če bom vsaj enemu malo odprla oči, obudila empatijo, bo to zame uspeh."

Ampak umik. Kakor da boste odšli s fronte?

"Umik od stresa in tako velike odgovornosti. Vsak dan bi bilo mogoče, da bi zaradi kakšne napake prišli na prvo stran časopisa. Da bi se nekaj zgodilo. Ta svoj težki nahrbtnik sem ves čas skrbno nosila in rada bi ga odložila."

Da ste rokenrol oseba, ste mi rekli. Saj, igrali ste klavir, v Ljubljani diplomirali na muzikologiji. V mladosti pa ste, Primorka, v Kopru imeli bend s pokojnim psihiatrom Andrejem Marušičem.

"Andrej je bil moj najboljši prijatelj."

Prva protokolarka v državi rokerica.

"To je moja bipolarnost. Hodila sem v glasbeno šolo, obvladala klasiko, naredila deset razredov klavirja, obenem pa igrala z Andrejem v new wave bendu, in oboje mi je bilo všeč. Akustični trio smo bili najprej. Flavta, klavir in on s kitaro. In je rekel, imejmo bend! Najprej smo bili Bela čokolada, potem smo se preimenovali v Plexus Solaris, zadnje leto smo bili trio Heroid funebre, še vedno ne vem, zakaj in kaj pomeni." (Smeh.)

Jaz sem pogledala. Bi znala biti Lisztova simfonična stvar?

"Niti si ni Andrej izmislil tega imena, ampak neki drug fant. Da smo bili Plexus Solaris, pa mi je bilo všeč. Na plakatu smo imeli Da Vincijevo človeško telo v krogu: zlati rez."

In ste ordinirali po Primorski?

"Ne samo po Primorski. Po Sloveniji. V Celju smo imeli koncert, spomnim se, da smo dobili neko radijsko nagrado, imeli smo vsaj 30 komadov, Andrejeva besedila, ni bilo samo instrumentalno. Andrej je pel. Jaz peti nisem želela. Zelo dobro slišim, a pojem slabše. V enem komadu sem nekaj šepetala, sicer pa igrala klaviature."

Rokerica protokolarka, to je očitno združljivo.

"A veste, da marsikdo misli, da ni. V resnici pa je. A veste, zakaj je? Ker gre pri protokolu v bistvu za spoštovanje, in to je del mene tako v rocku kot drugje. Če pravila vzameš kot orodje, ni problem. Če jih vzameš kot oviro, je pa velik problem. Ker so pravila vedno poštena, imaš problem tudi, če si aroganten in vzvišen. Velik problem. Ni ti jasno, zakaj moraš sedeti v drugi vrsti, ne v prvi, ni ti jasno, zakaj ima nekdo drug prednost, ne ti, to zelo težko sprejemaš."

Več je vzvišenih, arogantnih kot kultiviranih, ko potegnete črto pod leta protokola?

"Nisem preštela. (Nasmeh.) Ne morem oceniti v odstotkih. Bilo je vseh vrst ljudi, veste. Saj ni samo v politiki tako. Za značaje gre. In za vrednote. To ni vezano na politično levo, desno,........

© Večer