We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Anton Tomažič: Ljudje premalo pametno glasujejo

17 76 60
29.01.2018

Spomladi mu pri celovški Mohorjevi izide 500 strani memoarov V objemu slovenske pomladi. V tri razdelke: Moj SDZ, Moj Demos, Moj parlament, je sestavil knjigo, ji dodal kup fotografij in dokumentov, nemalo jih bo celo prvič prišlo v javnost iz njegove delovne sobe doma, v Viru pri Domžalah. Anton Tomažič, rojen v Ljubljani, letnik 1950, je pravnik. Pravniški informatik. Stari maček družbenih omrežij, danes angažiran tviteraš in facebookovec, ki ima v malem prstu vse možne informacijske sisteme in družbene mreže. Pred tridesetimi leti je ustanovil pravnoinformacijsko podjetje IUS Software, odprl pravni portal IUS-INFO. Upokojen je še manjšinski lastnik firme, ki v treh državah, Sloveniji, na Hrvaškem in v Turčiji, danes, okrepljena s tujimi vlagatelji, pomeni službo za več kot sto ljudi. Bil je poslanec prvega demokratičnega parlamenta po volitvah 1990. Najprej v Slovenski demokratični zvezi, na naslednjih volitvah njegovi stranki, Narodnim demokratom, ni uspelo postati parlamentarna. Tik pod vrhom Demosa je bil, postavljal je, za odhod na prve volitve, stranke te demokratične koalicije. Demokratične opozicije staremu sistemu. Ponosno pokaže original zapisnika ustanovitve Demosa konec 1989., še brez Slovenske kmečke zveze takrat. Tudi kopijo zapisnika prehitre ugasnitve Demosa, v Dolskem dve leti pozneje, ima.

Ne nazadnje: leta 2001 se je, goreč popotnik, srečno vrnil s karibskega otočka Nevis, potem ko se je po težkih devetih dneh sam s seboj v breznu, kamor je bil padel, le rešil.

V Slovenski demokratični zvezi ste začeli, gospod Tomažič. Potem ste bili Pirnatovi Narodni demokrati.

"Na žalost smo izpadli iz parlamenta."

​In v Novi Sloveniji, od začetka stranke.

"To je moja prava stvar! Je ena anekdota. V Litostroju sva se enkrat pogovarjala s Francetom Tomšičem in je rekel, Tone, kaj če bi ustanovili novo stranko! Kakšno pa, sem vprašal. Socialdemokratsko! Čakaj, same leve stranke bomo spet imeli, sem mu odvrnil. Potem bi pa že krščanskodemokratsko! Vedno sem bil in sem po prepričanju krščanski demokrat."

SDS pa ni leva stranka.

"Zdaj ni, ne?"

Leto parlamentarnih volitev je in se spet omenja tako imenovani novi Demos. Ampak danes ni več tiste politične pomladi, ki ste ji pravkar napisali knjigo, vaše dokumentirano pričevanje. Kandidatov za koaliranje desno od levega ni? Se pa NSi pripravlja predstavit programske prioritete za naslednja štiri leta in so nekateri začeli sestavljati fiktivne volilne zveze in zavezništva, vaši stranki pripisovati, da postavlja novi Demos. Lansiralo se je, kaj če bo Nova Slovenija šla v kombinacijo z drugim na predsedniških volitvah Marjanom Šarcem ...

"Bom začel pri Demosu. Res smo imeli srečo in najboljša zgodba v slovenski zgodovini je, da smo lahko ustanovili državo, in to tako na hitro. Demos je z več vidikov kontroverzen, se pa ljudje premalo zavedamo, no, jaz se, da je bil zelo široka koalicija. Demos je bil koalicija šestih strank. Dve levi. Socialdemokratska stranka in Zeleni. Dve desni. Krščanski demokrati in kmečka stranka. Na sredini pa SDZ in liberalci. In je dokazal, Demos, da je tudi s takšno široko koalicijo mogoče. Da je možna, da zmore delovati. O čemer se nismo mogli uskladiti, tega v Demosovem programu ni bilo. Na primer. Zeleni so za splav, mi proti, pustimo to, imam zabeleženo v nekih osnutkih, ki jih bom tudi objavil v knjigi. Za bistvene stvari smo se dogovorili in jih lepo izpeljali. Premalo se poudarja, jaz pa vedno bolj, da prve volitve niso bile problematične samo zato, ker nismo imeli vsi enakih pogojev. Če bi bili mi dosledni, stranke naslednice nekdanjih totalitarnih organizacij, Zveze komunistov, Socialistične zveze, Zveze socialistične mladine, sploh ne bi smele sodelovati, ker so za seboj imele neprimerno, totalitarno zgodovino, ampak samo nove, demokratične, ki so zajele ves politični spekter, pa bi bile volitve........

© Večer