We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Strelovod za napake v volilnem sistemu 

12 8 65
12.05.2018

Začetek letošnje uradne volilne kampanje je precej nenavaden, saj so skoraj bolj v ospredju odločitve DVK v zvezi z nepravilno vloženimi kandidatnimi listami kot pa programi s trank, ki želijo prestopiti predvolilni prag. Prvi obraz DVK je nekdanji policist, kasneje pa politik iz obdobja vrhunca moči nekdanje LDS Dušan Vučko. "Veliko nastopam v javnosti, kjer razlagam volilni proces, organizacijo in med drugim tudi odločitve DVK," nam v dvorani, kjer zaseda DVK, pripoveduje direktor Vučko.

Njegovo funkcijo je treba, kar zamenjujejo tudi nekateri politiki, ločiti od funkcije predsednika DVK, ki jo že več kot dve desetletji opravlja vrhovni sodnik Anton Gašper Frantar. Predsednik Frantar vodi DVK, ki je sestavljena iz predsednika in namestnika, dveh članov in namestnikov članov izmed pravnih strokovnjakov, poleg tega pa še iz treh članov in treh namestnikov na predlog političnih strank. "V javnosti se več pojavljam od njega, zato nastaja zmotno prepričanje, da jaz odločam. A to ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Sem strelovod. Ko se kaj dobrega naredi, je zaslužen predsednik DVK, ko so problemi, pa je kriv direktor," Vučko pojasnjuje, da je "zgolj" direktor službe, hkrati pa nima nobene odločevalske funkcije. Po zakonu opravlja tudi tajniška opravila, seveda pa pripravlja vse potrebno, da lahko DVK, ki se v času volitev ali referenduma napihne na 20 tisoč sodelavcev, deluje.

Že vse od imenovanja na funkcijo predsednika DVK leta 2011, ko je s prvim petletnim mandatom nasledil Marka Golobiča, Vučka spremljajo očitki o politični pristranskosti, večinoma pa prihajajo od........

© Večer