We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Spomeniki na udaru politike in vandalov, najbolj tisti, povezani z NOB  

9 14 8
27.04.2018

Slovenija je posejana z različnimi spomeniki, ki so tako ali drugače povezani z dogodki in ljudmi iz narodnoosvobodilnega boja (NOB) v drugi svetovni vojni. V registru kulturne dediščine je iz druge svetovne vojne zabeleženih okoli 2900 spominskih enot, od tega jih ima več kot 800 status kulturnih spomenikov. Zveza združenj borcev (ZZB NOB) razpolaga še z obširnejšim seznamom. Po njihovem štetju naj bi bilo v Sloveniji okoli 5400 spomenikov NOB. Dejstvo je, da so obeležja NOB najbolj množična skupina javnih spomenikov v Sloveniji.

Ker gre za pomembno, hkrati pa tudi kontroverzno epizodo iz slovenske polpretekle zgodovine, so spomeniki NOB izpostavljeni ideološko-političnemu obračunavanju, vandalizmu in ne nazadnje zobu časa. Odmeven primer odstranitve spomenika eni od ključnih osebnosti NOB, Borisu Kidriču, se je nedavno zgodil v Kidričevem, kjer je dal župan Anton Leskovar (SDS) samovoljno in brez ustrezne zakonske podlage odstraniti že pred tem večkrat oskrunjen Kidričev spomenik.

Na ZZB NOB smo naslovili vprašanje, koliko spomenikov in spominskih obeležij, posvečenih NOB, je bilo v zadnjih letih oskrunjenih ali poškodovanih. Generalni sekretar Aljaž Verhovnik nam je odgovoril, da natančnih podatkov žal nimajo. "Vemo za nekaj primerov. Oskrunjeni pa so bili nekateri vidni simboli, kot je spomenik v Jelenovem žlebu in Baza 20," nam je povedal Verhovnik.

Cerar na dan upora slavil plebiscit
"Krona slovenske uporniške misli in zavračanja tuje nadvlade je........

© Večer