We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Repriza duela Cerar - Kovačič

18 6 0
08.05.2018

Za tokratno ponovljeno glasovanje o pravzaprav zelo tehničnem in strokovnem vprašanju, kot sta pokazala že lanska kampanja in glasovanje, je zanimanje volivcev še manjše kot v prvo. Raziskave javnega mnenja kažejo na nizko volilno udeležbo, verjetno nižjo od zahtevanega 20-odstotnega kvoruma, potrebnega za veljavnost referenduma, obenem pa se je delež podpornikov zakona povečal. Referenduma lani septembra se je udeležilo 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka.

V nasprotju s prvim referendumom, ko je bil v ospredju državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, je tokratni prvi obraz ponovljene kampanje v času volilne kampanje sam predsednik vlade Miro Cerar. Včeraj na Gospodarski zbornici Slovenije, ki podpira čim hitrejšo, učinkovitejšo in bolj kakovostno izgradnjo drugega tira, je Cerar ponovil, da zakon zagotavlja transparentnost projekta. "Kot je projekt zastavljen, ne obremenjuje davkoplačevalcev," je zatrdil Cerar in dodal, da če bi drugi tir gradili samo iz javnih sredstev, bi stal več kot milijardo evrov.

Osrednji Cerarjev nasprotnik na referendumskem polju je Vili Kovačič, predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo. Kovačič je septembrski izid referenduma uspešno izpodbijal na vrhovnem sodišču, ki je razveljavitev prvega glasovanja med drugim argumentiralo s tem, da je vlada vodila nepošteno enostransko kampanjo, za kar pa ne bi smela porabiti........

© Večer