We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Prodor strank parcialnih interesov

9 2 0
04.06.2018

V državni zbor se je prebilo rekordno število strank v slovenski parlamentarni zgodovini, devet jih je. Je sploh mogoče izluščiti zmagovalce?

"Volitve so bile zelo nepredvidljive in takšen je tudi rezultat. Rezultati izražajo veliko delitev med desnico in levico, čeprav je res, da je skupni delež glasov za desnosredinske stranke daleč od večine. Sem poleg SDS in Nove Slovenije štejem še SNS. Gre za veliko fragmentiranost glasov, ki je največja doslej. Deloma je to posledica ideoloških trendov v razvitih evropskih državah, kjer postaja tradicionalna delitev na levico in desnico manj pomembna. Pojavljajo se tretje stranke, ki imajo čisto parcialne interese, zastopajo nove populistične in so sprejemljive za manjši del prebivalstva.

Jasno je, da ostre delitve, ki je veljala do demokratizacije v Evropi, več ni. Na drugi strani pa smo pri nas priča tudi političnim učinkom gospodarske krize. Ta je pri nas izredno zmanjšala zaupanje v tradicionalne, etablirane stranke. Hkrati je spodbudila nastanek strank presenečenja. Gre za stranke, ki se ustanovijo na hitro pred volitvami in niso sposobne vzpostaviti trdne organiziranosti po terenu. Obstajajo 'nadzemeljsko', obljubljajo pa hitre rešitve za izhod iz krize."

Bi lahko rekli, da........

© Večer