We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Pahorja duši breme iz preteklosti

17 6 13
18.05.2018

Konec lanskega decembra je predsednik republike Borut Pahor prisegel za svoj drugi in zadnji petletni predsedniški mandat. Začetek drugega mandata je zanj vse prej kot politično miren. V zadnjem času so namreč tri preiskovalne komisije državnega zbora ugotovile Pahorjevo politično odgovornost pri treh zadevah, od projekta Teš 6 (ki jo je vodil Matjaž Hanžek) prek bančne luknje do domnevnega pranja iranskega denarja v NLB (prvo je vodil Anže Logar, drugo pa Jani Möderndorfer) - še iz časa, ko je opravljal funkcijo predsednika vlade v obdobju med letoma 2008 in 2011.

Komisija, ki jo vodi Jani Möderndorfer (SMC), Pahorju očita, da ni znal uporabljati Sove in da je zaradi njegovega neukrepanja prišlo do nedopustnih ravnanj za nacionalno varnost oziroma do njenega ogrožanja. Parlamentarni preiskovalci so prepričani, da gre za njegovo objektivno politično odgovornost.

Še nekoliko slabše se Pahorju godi zaradi njegove vloge v projektu Teš 6, ki je davkoplačevalce stal več kot 1,3 milijarde evrov. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je sredi aprila na podlagi sklepa državnega zbora in končnega poročila preiskovalne komisije za Teš 6 tožilstvu naznanil Pahorja zaradi suma kaznivega dejanja opustitve dolžnega nadzorstva v........

© Večer