We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Irak - Skripal: Slovenija noče spet na led

18 6 12
05.04.2018

Živahna politična in javna razprava, v kolikšni meri naj se Slovenija solidarizira z veliko Britanijo in zaveznicami v zvezi Nato in EU zaradi domnevnega ruskega napada na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala v Salisburyju, ima vzporednice z drugo žgočo razpravo iz leta 2003. Takrat se je Slovenija odločala, ali naj podpre enostransko posredovanje ZDA v Iraku. Kot se je dokončno izkazalo kasneje, je to temeljilo na fabriciranih dokazih o tem, da naj bi strmoglavljeni iraški samodržec Sadam Husein skrival orožje za množično uničevanje.

Slovenska javnost takrat ni podpirala ameriškega napada na Irak, ki niti ni imel avtorizacije Varnostnega sveta Združenih narodov, je pa bila slovenska vladajoča politika takrat pod hudim pritiskom ameriškega lobista Bruca Jacksona, ki niti ni bil uradni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva, naj podpiše znamenito vilensko izjavo. Takratne kandidatke za članstvo v zvezi Nato so nato z bianco podpisano izjavo na slepo podprle ameriški napad na Irak.

Ker so ZDA takrat izigrale slovensko zaupanje, slovenska diplomacija v skladu s slovenskim pregovorom, da kogar je pičila kača, se boji........

© Večer