We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Bogomil Ferfila: "Sumljive poteze britanske politike"

17 20 22
29.03.2018

Kako razumeti širši kontekst zapletenih odnosov med Zahodom in Rusijo, v katerem se odvija afera Skripal in posledični izgon ruskih diplomatov predvsem iz zahodnih prestolnic EU?

"Tako kor pri večini stvari je resnica nekje v sredini. Nedolžnih ni. Dejstvo je, da je bila Rusija pri ukrajinski vstaji spet izigrana. To je rezultiralo v revoluciji, ki je odnesla bivšega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča. Zahod je v Ukrajini ponovno nategnil Rusijo, tako kot jo je nategnil pri gentlemanskem sporazumu, ko je bil dogovor, da Rusija privoli v združitev Nemčije, Zahod pa, da se zveza Nato ne bo širila. Pa se je. Kot vidimo danes, je Rusija številka dve, če ne celo številka ena na vojaškem področju na svetu.

Odnosi med Rusijo in Veliko Britanijo so tradicionalno slabi. Na Otok se je v preteklosti preselilo ogromno Rusov, ki so s sabo prinesli milijarde dolarjev sprivatiziranega denarja iz ruskega energetskega sektorja, kar uradnega Londona seveda ni motilo. Zahod skuša ob tem, ko je dvignil roke od Kitajske in priznal, da je ne bo mogoče ustaviti na gospodarskem področju, ustaviti Rusijo na varnostnem področju. Napad........

© Večer