We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

"SDS in SDS sta edini, ki imata atribute blagovnih znamk"

16 12 39
04.05.2018

Kakšna volilna tekma nas čaka? Kaj bo odločalo o zmagi, kaj v bitki za preboj štiriodstotnega parlamentarnega praga?

"V tokratnih volitvah glede na javnomnenjske raziskave ni veliko neznank ali možnih presenečenj pri vprašanju, katere stranke se bodo prebile v državni zbor. Kar se začenja v Sloveniji spreminjati, je občutek, da volivci zahtevajo kompetentnost. Ne rečem, da se bo to izrazito pokazalo na teh volitvah, a vendarle menim, da volivci postopoma zahtevajo od politikov, da se do svojega dela začnejo kompetentno obnašati. Zato tudi ne pričakujem, da bi se lahko v državnem zboru pojavili novi obrazi ob Marjanu Šarcu. Njegova težava je v tem, da se volilno telo spreminja v bolj kompetentno."

Do kam lahko pravzaprav seže Šarec s svojo stranko? Kaj bo s SMC, ki je agonijo presekala z odstopom premierja Mira Cerarja?

"Fenomen Šarca bi dal v kontekst preteklega odnosa volivcev do politike. Med volivci počasi dozoreva spoznanje, da tako naprej ne more več iti. Tako Šarec kot Cerar sta v politiko stopila z istim modelom. Prvi vstopa z zornega kroga lokalne politike in zdravorazumskega odnosa do sveta, drugi pa je vstopil iz smeri bolj intelektualnega pogleda na svet. Cerar je uspel nagovoriti bivšo LDS-ovo ciljno skupino, Šarec delno tudi, pritegnil pa bo tudi volivce ruralnega tipa. Da bo Cerar ostal v parlamentu,........

© Večer