We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

"Ne proameriška, proevropska mora biti Slovenija"

19 6 23
12.10.2018

Evroatlantski teden, po obisku generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga in po obisku v Bruslju, predsednik vlade Marjan Šarec danes zaključuje v Berlinu, kjer se bo na delovnem obisku srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Šarec jo je imel sicer priložnost na kratko srečati na septembrskem neformalnem vrhu EU v Salzburgu. Nemčija je kot politično najvplivnejša evropska država za Slovenijo tudi najpomembnejša gospodarska partnerica. Slovenija je z Nemčijo tesno gospodarsko povezana, saj je Nemčija najpomembnejša trgovinska partnerica, na politični ravni pa državi veže v času predsednika vlade Boruta Pahorja leta 2011 sklenjen sporazum o strateškem partnerstvu.

Šarca bosta v Berlinu sprejela nemška zvezna kanclerka Angela Merkel in predsednik spodnjega doma nemškega parlamenta Wolfgang Schäuble. Osrednje teme pogovorov v okviru prvega bilateralnega srečanja med voditeljema bodo izmenjava pogledov glede ključnih vprašanj, ki bodo na dnevnem redu voditeljev EU v naslednjih mesecih, ter krepitev dvostranskega in večstranskega sodelovanja med Slovenijo in Nemčijo, tako v okviru EU kot drugih mednarodnih povezav, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

V kakšnem stanju so bilateralni odnosi med državami, smo vprašali Borisa Frleca, slovenskega veleposlanika v Nemčiji med letoma 1992-1997. Ni želel komentirati........

© Večer