We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Direktiva, ki naj bi preprečila novo finančno krizo

12 0 0
13.01.2018

V EU je začela veljati prenovljena zakonodaja, ki naj bi na podlagi naukov minule krize izboljšala delovanje finančnih trgov. Med drugim naj bi okrepila varstvo vlagateljev. Na ministrstvu za finance so za STA pojasnili, da bo Slovenija direktivo, ki je v stroki znana pod imenom MIFID II, prenesla v svoj pravni red z novim zakonom o trgu finančnih instrumentov še v tem mandatu državnega zbora. Če bodo volitve junija, bo to predvidoma do konca aprila, ko naj bi državni zbor še sprejemal zakone.

Z direktivo MIFID II in spremljajočo uredbo, ki v državah članicah EU velja neposredno, želi EU preprečiti morebitno ponovitev visoko tveganih špekulativnih poslov, ki so leta 2008 zamajali finančni sektor, to pa je pozneje vodilo v finančno in gospodarsko krizo.

NKBM oceni, katere naložbe so primerne za stranko
V Novi KBM so nam pojasnili, da se varstvo vlagateljev z direktivo MIFID II povečuje, saj finančnim institucijam nalaga nove obveznosti pri poslovanju s finančnimi instrumenti za račun strank, prav tako predpisuje večji nadzor nad finančnimi trgi. "Nova KBM se je pravočasno pripravila na zahteve direktive in prilagodila svoje procese, za katere verjamemo, da bodo pripomogli k varnejšemu izvrševanju poslov s finančnimi........

© Večer