We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kako škodljivo je škropljenje hmeljišč?

13 1 6
10.08.2018

V Slovenj Gradcu se že dalj časa iskri med Civilno iniciativo za varovanje okolja in zdravja občanov (Civoz), ki nasprotuje širitvi hmeljišč zaradi morebitnega onesnaževanja zraka s pesticidi, in hmeljarji v Mislinjski dolini, ki zagotavljajo, da hmeljišča škropijo po predpisih. Hmeljarska sezona se počasi končuje, prve vrste hmelja bodo v Mislinjski dolini pričeli pobirati že konec avgusta, zato je nastopil čas, da pričnejo težko pričakovani monitoring. Prepričani so, da bo ta pokazal realno sliko, rešil težavo in pomiril strasti.

Občina bo za vzorčenja tal, zraka in pridelkov plačala 19.000 evrov. Kako in kdaj jih bodo izvedli, so včeraj razpravljali na sestanku, ki ga je sklicala Mestna občina Slovenj Gradec. Nanj so povabili vseh enajst pridelovalcev hmelja, predstavnike Civoza in koordinatorko Cvetko Ribarič Lasnik, direktorico inštituta za okolje in prostor, s katero sta se strinjali obe strani. Pod njenim vodstvom so iskali dogovor, na kakšen način bodo izvajali monitoring, ki so ga naročili pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Mariboru.

"Kot predlagatelj strokovne analize, ki bo končno razjasnila, ali je hmeljarjenje pri nas vplivna dejavnost na poslabšanje življenjskih pogojev oziroma ali ni tako, sem posebej zadovoljen, da smo končno........

© Večer