We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Možnosti za ustanovitev pokrajin čez noč so nične

21 11 25
11.10.2018

"Pokrajine bi morala država kar ustanoviti. Nič filozofiranja," je minuli teden na dušo svojim nekdanjim kolegom na kongresu slovenskih občin popihal predsednik vlade Marjan Šarec. Dodatno pa je župansko pokrajinsko vnemo dan kasneje podžgal še predsednik republike Borut Pahor, ko je dejal, da je zdaj najboljši čas za ponoven poskus ustanovitve pokrajin. "Pred nami bo strma in tvegana pot. A je vredno poskusiti, če smo prepričani, da je projekt pokrajin dober."

Da bi bilo pokrajine nujno ustanoviti že v prvih poosamosvojitvenih letih, saj bi te pripomogle k skladnejšemu regionalnemu razvoju, že dve desetletji poudarjajo tudi strokovnjaki s področja lokalne samouprave, a je za politiko doslej ob vsakokratnem poskusu ustanavljanja pokrajin vselej pred pokrajinsko vsebino zmagal prepir o tem, koliko bi bilo pokrajin in kje bi bili njihovi sedeži. Poleg tega pa je za njihovo ustanovitev potrebnih 60 poslanskih glasov.

Decentralizacija in avtonomija

Tudi zato strokovnjak za lokalno samoupravo dr. Miro Haček s Fakultete za družbene vede v Ljubljani pravi, da so možnosti za ustanovitev pokrajin "kar tako in čez noč praktično nične". Poleg že omenjene podpore bi bilo treba pred tem doseči dogovor z občinami glede delitve pristojnosti, "razen če premier Šarec računa, da bi lahko posvojil zakonodajo, ki jo je pripravila v mandatu 2004-2008 tedanja vlada Janeza Janše in v veliki meri sprejel državni zbor. V tem primeru bi se morali le še dogovoriti o zakonu o ustanovitvi pokrajin, ki določa njihovo število, območja in sedeže." A prav pri slednjem se je večkrat zalomilo, tudi leta 2008, ko je bila Slovenija najbližje ustanovitvi pokrajin. Namesto šest do osem pokrajin, kot so jih zagovarjali strokovnjaki, med njimi zdaj že........

© Večer