We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Franc Juričan: Na svidenje v naslednji vojni

15 4 3
17.05.2018

Poznamo vas kot politologa, akterja in pozornega opazovalca družbenih razmer v državi in na Koroškem. Na srednji šoli v Slovenj Gradcu ste bili priljubljeni profesor samoupravljanja. Kdaj ste zares opravili s socializmom, so vas te ideje minile, ste zagrabili kaj boljšega?

"S socializmom še nisem opravil. Kar zadeva ekonomijo, sem za družbeno odgovorno gospodarstvo, ki se sicer v socializmu nikjer ni pokazalo kot zelo uspešno, moram pa reči, da se je v osemdesetih letih Slovenija pokazala za izjemno odprto okolje, ekonomsko in s kulturnimi vrenji. Ljudje so živeli zelo dobro, kar zdaj vedno ne morem reči."

Kaj pa demokracija, čas osamosvajanja je vendarle prinesel možnost izbire z volitvami in tržno gospodarstvo?

"Že dolgo sledim pokojnemu ameriškemu sociologu Danielu Bellu in moj kredo je v njegovih mislih: kar zadeva ekonomijo, sem socialist v ameriškem smislu družbenih podjetij, delnških družb z delavsko participacijo. Kar zadeva demokracijo, sem liberalec, zagovarjam pravno državo, večstrankarski sistem in pravice manjšin, kar zadeva kulturo, pa sem konzervativec – prisegam na narod, identiteto, družino."

V času demokratizacije ste bili med soustanovitelji Socialistične stranke Slovenije, naslednike SZDL, vaši sopotniki so bili Viktor Žakelj in ekipa, še imate stike ...?

"Imamo ... pa pokojni Jože Smole, Borut Šuklje, Primož Hainz, Vojko Volk ... različne barve ljudje so bili to."

Vedno ste imeli zanimive ljudi okoli sebe, debatne krožke, z Vinkom Ošlakom vas videvamo. No, nekateri vaši sopotniki iz kasnejše LDS, Bavčar so ostali na Dobu. Kaj to pomeni?

"Bavčar ni bil v tej ekipi,........

© Večer