We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

"Digitalno razstrupljanje" turistov

22 5 13
16.04.2018

Avstrijska Koroška doživlja turistični razcvet. Lani je po vaših podatkih ustvarila 2,4 milijarde evrov prihodkov, od tega so 1,7 milijarde prispevali tuji turisti. Preteklo leto je vanj investirala 200 milijonov evrov. Kje pravzaprav korenini ta usmeritev v turizem kot pomembno gospodarsko panogo?

"Vedeti moramo, da se turizem na Koroškem ni razvijal načrtno, projektno, ampak se je začel pred 40, 50 leti kar sam po sebi. Nemci in Avstrijci so želeli na dopust in Koroška je bila njihova južna izbira, kjer lahko preživiš prijetne počitnice na jugu v Alpah, ne da bi bilo treba dlje na morje."

To pomeni, da dežela ni imela posebne strategije, ki je prinesla te izredne uspehe?

"Ne, veliko ljudi je imelo majhna prenočišča, v tistem času smo imeli kar 230.000 postelj. A nastopile so krize, sedaj imamo prenočišč 138.700 tisoč, kar pomeni, da smo jih izgubili kar 90.000. Pred 30 leti je namreč konkurenca pospešeno razvijala produkte v Španiji, Grčiji, Turčiji. Nadalje je turistični trg povsem spremenilo še odpiranje vzhodnega bloka. Poglejte primer: regija Mecklenburg-Predpomorjanska v nekdanji vzhodni Nemčiji, severno od Berlina ob meji s Poljsko, ki pred 25 leti sploh ni imela turistov, ima danes 50 milijonov prenočitev. To je več, kot jih imamo Slovenija, avstrijska Koroška in Furlanija - Julijska krajina skupaj! Omenjena nemška regija ponuja aktivne počitnice in je za turiste iz Hamburga in Berlina dosegljiva v dveh urah. Preden pridejo do nas, mine osem ur, saj morajo sesti v letalo, vlak ali avto, in zato izbirajo alternative. Obenem turisti ne jemljejo več dopustov za dva tedna, ampak raje štiri-, petkrat po dva ali tri dni. Včasih smo rekli, da so turisti kot ptice in da gredo le na jug, pa to ne drži več. Zaradi trendov smo morali popolnoma spremeniti naš turistični program."

Kdaj in v katero smer?

"Našo strategijo smo spremenili pred sedmimi leti. Dotlej je veljalo, da so naša glavna strategija jezera in dogodki, potem pa smo se odločili, da iz Koroške naredimo vodilni naravni park za aktivne počitnice v Evropi. Ljudje delajo vedno več z računalniki, prenosniki, telefoni in želijo 'priti k sebi', raziskati naravo, zato smo se usmerili v 'digitalno detoksikacijo'. To je ideja, ki jo pograbi vse več ljudi."

Takrat še ni vladala takšna digitalna obsesija kot sedaj?

"Študirali smo trende in kako konkretno začeti in s pravimi ljudmi. Eden teh je tukaj z nama, to je Peter 'Paco' Wrolich, nekoč eden najboljših avstrijskih kolesarjev, ki je takrat ravno zaključil športno kariero (gre za vrhunskega kolesarja - koroškega Slovenca, udeleženca najprestižnejših dirk, kot sta Tour de France in Giro d'Italia; op. T. R.). Paco je vedel, da bi bilo zanimivo raziskovati našo deželo s kolesi in razvijati kolesarske produkte, kot so gorsko in cestno kolesarjenje, kolesarjenje v naravi in v bike parkih. Korak za korakom smo začeli razvijati kolesarski turizem, ki daje odlične rezultate. Zelo pomembno je tudi pohodništvo."

Kateri del turizma daje najboljše rezultate?

"Smučanje, pohodništvo, kolesarjenje, družinske počitnice. Na vseh teh področjih imamo uspehe. Pred sedmimi leti je bilo prihodov turistov 2,5 milijona, sedaj jih je 3,11 milijona, število prenočitev je z 12,2 milijona naraslo na 13 milijonov. Po drugi strani pa poglejte na grafu, da tudi pri nas ni vse rožnato, vidite, kako se krči naš budžet, ki nam ga namenja koroški turistični svet. Toda poskušamo sodelovati in se borimo. Naš glavni trg je še vedno Avstrija (39 odstotkov), nato Nemčija (34), srednja in vzhodna Evropa (9 odstotkov), Nizozemska (8 odstotkov), Italija (4 odstotke), med novimi so Kitajci in Korejci. Se internacionaliziramo, usmerjeni smo v celoletni turizem, kulinariko, digitalizacijo. Naš največji uspeh pa je bil, da smo regijo začeli tržiti kot skupno blagovno znamko. Vse blagovne znamke smo združili v eno samo družino z imenom Koroška, ki jo nato sestavljajo Koroška - Vrbsko jezero, Koroška - golf, Koroška - kolesarjenje, Koroška - Grossglockner Heiligenblut,........

© Večer