We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zvenenje v glavi: enkrat demoni, drugič angeli

10 2 0
12.09.2017

"Kriv si za vojno v Siriji," zasliši glas Ljubljančan Marko. Glas ne pripada nikomur, ampak je slušna halucinacija. Glasove sliši že več let. Ker ga toliko časa spremljajo, pravi, da so njegovi spremljevalci. V zahodni kulturi pojav slišanja glasov bolj ali manj pripisujemo duševni motnji. Posameznik s tovrstno izkušnjo je večinoma stigmatiziran. V nekaterih drugih kulturah, recimo pri ameriških staroselcih, je to običajno. V podpornih skupinah za ljudi, ki slišijo glasove kot halucinacijo, v okviru Društva Kralji ulice si prizadevajo za destigmatizacijo tega pojava. Razumejo ga predvsem kot izkušnjo, ki je lahko večpomenska, večkrat pa se pojavlja tudi kot znak spopadanja s stresnimi življenjskimi situacijami.

"Enkrat slišim moški glas, drugič ženskega. Ko so glasni, me zelo motijo, saj takrat ne vem, ali govori sogovornik ali je ta glas v meni. Zelo je neprijetno,“ brez ovinkarjenja pove Marko. Če ni nikogar zraven, se z glasovi pogovarja. Pri njem je slišanje glasov eden izmed simptomov shizofrenije, za katero trpi. Poleg slušne halucinacije ima še vidne halucinacije in druge duševne simptome. "V prividih pogosto nastopata klovna, ki me zafrkavata. Psihoterapevtka mi je svetovala, naj takrat preusmerim misli tako, da izgovorim vse zvezne države v ZDA. Tega nisem zmožen. Vidne halucinacije so premočne,“ pojasni Marko, čigar prababica in pradedek sta tudi imela shizofrenijo.

Stres je lahko pogosto kriv za slišanje glasov
Raziskave so pokazale, da od štiri do deset odstotkov ljudi po svetu pogosto ali stalno sliši glasove. Za 70 do 90 odstotkov teh velja, da jih slišijo od kakšnega travmatskega dogodka. Medtem ko bo eden od treh ljudi, ki slišijo glasove, postal psihiatrični pacient, bosta druga dva z glasovi živela brez........

© Večer