We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Grožnja o novi mreži lekarn iz Murske Sobote

14 0 1
13.06.2018

Soboški mestni svetniki bodo na četrtkovi seji obravnavali odlok o določitvi mreže javne lekarniške dejavnosti na primarni ravni v Mestni občini Murska Sobota. Poteza je odgovor na dogajanje v Pomurskih lekarnah, kjer Ivan Zajc vztraja pri vodenju javnega zavoda, čeprav za to ni dobil soglasja murskosoboške občine.

Z odlokom bi tako na območju občine ustanovili nov javni zavod za izvajanje lekarniške dejavnosti. Mariborski Inštitut za lokalno samoupravo, javne službe in javno-zasebno partnerstvo je za občino pripravil tudi analizo finančnega položaja javnega zavoda za naslednja štiri leta. Analiza predvideva dva scenarija, poleg scenarija "status quo", ki predvideva ohranitev lekarn v sedanji obliki, še scenarij oddelitve lekarniških enot v mestni občini v novo mrežo, ki pa bi bila po mnenju pripravljavcev analize smiselna le, če bi bila mestna občina edina ustanoviteljica novega lekarniškega javnega zavoda.

"Če bi prišlo do izločitve ekonomsko zanimivejših lekarniških enot samo za območje Mestne občine Murska Sobota, ki imajo zagotovljeno visoko frekvenco strank, bi se njihova ekonomika močno izboljšala. Posledično bi se morale ostale periferne lekarne lekarniške enote predvidoma združiti v novo organizacijsko obliko, ki pa bi zaradi visokih fiksnih stroškov osnovne dejavnosti zalo verjetno ustvarjala kumulativno izgubo, četudi bi se zelo trudili pri zmanjševanju stroškov," je med drugim mogoče prebrati v analizi, kjer še piše, da kljub taki izločitvi preskrba prebivalstva v ostalih občinah ne bi bila ogrožena,........

© Večer